Îmi face mare bucurie să-mi aduc aminte când mama mă punea, printre alte lucrări, ca să mă ocup de cultivarea șofranului, o plantă și medicinală, pe deasupra. Ceea ce se pregătea din floarea de șofran, ca un fel de păpădie, după ce se culegea, se punea la uscat, la soare, în săculețe, la loc uscat și igienic.
Când venea vremea sărbătorilor mari și se plămădeau – frământau cozonacii gustoși, într-un vas potrivit se punea floarea de șofran și cu lapte dulce cât cuprinde, se fierbea până se colora de un galben fascinant, care călduț se folosea la frământatul cozonacului, care aluat se colora ca o floare de păpădie. M-am ocupat personal! Eram un fel de maestru. Se proceda așa în vreme de post!
Când nu era post, cozonacul se frământa cu gălbenuș de ou bătut în cantități de lapte, și cozonacul căpăta culoarea gutuii galbene, plăcut la vedere, dar și la gust, dacă se adăuga și o cantitate de ulei presat! Ce răsfăț, oameni buni!
Dacă noi ne abatem de la rânduielile „naturale”, apar organismele modificate genetic, ce vor avea asupra noastră un efect negativ pe termen mediu și lung. Să ținem cont de câteva reguli generale și primare:
- Să folosim plante crescute în soare, cu bogată clorofilă!
- Conservări agresive: radiații din cuptorul cu microunde, care trebuie eliminat neîntârziat din bucătăriile noastre!
- Renunțarea la alăptarea cu lapte praf!
- Renunțarea la abuzul alimentar – cantitativ și grosier!
- Când dorim să postim să o facem sub supravegherea și cu sfatul de specialitate al medicului!
- Renunțarea la folosirea abuzivă, fără a fi nevoie întotdeauna, a suplimentelor nutritive!
Am aflat meniul vlahilor, zilnic, care cuprinde numai mâncăruri naturale și meniu de o bogăție neștiută (9 feluri de bucate fără aperitive, deci meniu din anul 1622, scris de scriitorul Martin Opitz, o adevărată celebritate care a scris un Imn pentru vlahi (așa sunt numiți românii de către străini) în cele 503 versuri fenomenale, ca nimeni altul până azi)! Și era de neam bavarez, german de etnie, mare iubitor de români!
Calinic Argeșeanul