Skip to main content


Că tot a fost vorba de Civilizație, încet-încet, și această stare devine învechită, ca și oamenii care tot timpul îmbătrânesc, și le pare rău, vorba cântecului nostru românesc!

 

Dacă spunem câte ceva despre Revoluție, această stare este cuțitul cu care Civilizația își taie lanțurile, deși aceste glorioase schimbări, dacă sunt făcute de oameni înțelepți și educați în școlile Înalte ale Societății, atunci, dimpotrivă vedem că „Revoluția transformă totul în afară de inima omului”, după cum spune Victor Hugo; și se vede că el n-a făcut nicio Revoluție, decât în scrisul său, spunând că, fără inimă iubitoare și iertătoare, toate acțiunile sociale se duc de râpă. Nu au suport existențial!

În astfel de stări sociale, revoluțiile popoarelor lumii, au început cu oamenii care produc circumstanțele, cei care se ocupă de miezul lucrurilor, și terminate de oamenii care fac evenimentele. Între aceste două soiuri de oameni, stă reușita unei Revoluții, care devine o lucrare izbăvitoare, dacă are acea putere de a se depăși pe sine, mai ales că fiecare vrea o porție cât de mărișoară, din acest biftec social.

Dacă nu trag într-o parte, iar ceilalți, în altă parte, acest început de revoluție se poate transforma, foarte ușor în Război Civil, cum se mai cunosc în Istoria lumii!

La noi românii, Revoluțiile și apoi, războaiele, în timp, au avut un succes, aproape nebănuit, pentru că un Arhanghel a păzit Țara Românească, și de atâtea ori fiind în pragul nimicirii, deodată, am fost salvați de mâna Atotbiruitoare a Domnului Dumnezeu, pentru care trebuie să-I mulțumim neîncetat.

Revoluție?

                        „În sfârșit, omul se eliberează de întuneric,

                        El este egal cu toți oamenii săi,

                        Nici ocnaș, nici stăpân, nici slugă,

                        Pe zi ce trece, umanitatea devine egală sie însăși!” (Victor Hugo)

Da! Dar toate acestea le fac oamenii civilizați, educați și cunoscători ai evenimentelor sociale.

A distruge totul în cale, nu este un progres, ci este o barbarie. Unor popoare, făcând revoluții, li se făcea bucurie să vadă cum arde totul în cale și se prăbușește, ca Roma, pe vremea lui Nero!

Orice civilizație și educație, salvează omenirea de la catastrofe!

Calinic Argeșeanul