Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 9 februarie 2023, a examinat referatul Cancelariei Sfântului Sinod privind declararea anului 2024 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației şi îngrijirii bolnavilor” şi „Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi”.
Cu binecuvântare și arhieresc îndemn, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, a binecuvântat și a rânduit un calendar de rugăciune cu prezenta Moaștelor Sfântului Nectarie în fiecare spital din Județul Argeș.
Astfel, Racla care adăpostește Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, aflată în patrimoniul Așezământului Sfinții Împărați Constantin și Elena din Pitești, a fost prezenta în mijlocul pacienților și a cadrelor medicale de la spitalele argeșene.
În fiecare spital a fost oficiată o slujba pentru sănătatea bolnavilor și încurajarea personalului medical, iar racla a fost purtată în fiecare salon pentru cinstire și închinare.
De fiecare data, după lucrarea misionară săvârșită în spitale, racla cu Sfintele Moaște a rămas pentru câteva zile spre închinare, în capelele unităților spitalicești sau în bisericile din proximitatea acestora.
Calendarul procesiunii:
Protoieria Câmpulung Muscel (6-9 mai 2024)
– orele 13.00 – Racla a sosit în incinta Spitalului din orașul Câmpulung Muscel, unde a avut loc o slujba pentru grabnica însănătoșire a bolnavilor. Slujba a fost coordonata de Părintele Bițan Cătălin alături de un sobor de preoți.
– orele 14.30 – Racla a ajuns la Parohia Sfântul Nicolae – Fundeni, Câmpulung, unde a fost întâmpinată de Preotul Paroh Ciprian Dragomir alături de închinătorii bisericii, și a rămas până pe 9 mai 2024, orele 12.00.
Protoieria Curtea de Argeș (28-30 mai)
– orele 13.00 – Racla a sosit în incinta Spitalului Municipal din Curtea de Argeș, unde a avut loc o slujba pentru grabnica însănătoșire a bolnavilor.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului a sfințit Icoanele Sfântului Nectarie și Sfintei Filofteia, pictate în incinta Spitalului, fiind stropite toate saloanele și cabinetele cu Aghiasma Mică.
– orele 15.00 – Racla a rămas la Capela Spitalului pentru o zi, apoi a ajuns la Parohia Sfântul Nicolae Domnesc, unde a rămas până pe 30 mai, orele 12.00.
Protoieria Topoloveni (18-20 iunie)
– orele 13.00 – Racla a ajuns în incinta Spitalului de Pneumoftiziologie Leordeni, unde a fost oficiată o slujba pentru grabnica însănătoșire a bolnavilor, sub coordonarea P.C. Protopop Stan Stelian alături de un sobor de preoți, în prezenta conducerii Spitalului și a pacienților.
– orele 14.00 – Racla a ajuns la Parohia Priboieni, unde a fost întâmpinată de tinerii închinători din parohie îmbrăcați în straie populare, rămânând până pe 20 iunie, orele 12.00.
Protoieria Mioveni. Oraș Ștefănești (20-22 august)
– orele 13.00 – Racla ajunge în incinta Spitalului de Boli Cronice – Călinești, unde a avut loc o slujba pentru grabnica însănătoșire a bolnavilor. Slujba coordonata de Părintele Protopop alături de un sobor de preoți.
– orele 14.00 – Racla ajunge la Parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena – Ștefănești, unde rămâne până pe 22 august, orele 12.00.
Protoieria Costești (3-5 septembrie)
– orele 13.00 – Racla sosește în incinta Spitalului Orășenesc din Costești, unde are loc o slujba pentru grabnica însănătoșire a bolnavilor. Slujba coordonata de Părintele Protopop alături de un sobor de preoți.
– orele 14.00 – Racla ajunge la Biserica de lemn din incinta sediului Protoieriei, unde rămâne până pe 5 septembrie, orele 12.00.
Protoieria Pitești (16-19 septembrie)
– orele 13.00 – Racla sosește în incinta Spitalului de Psihiatrie ”Sfânta Maria”-Vedea, unde are loc o slujba pentru grabnica însănătoșire a bolnavilor.
– orele 14.00 – Racla ajunge la Mănăstirea Vedea, unde rămâne până pe 19 septembrie, orele 12.00.
Protoieria Mioveni (8-10 octombrie)
– orele 13.00 – Racla sosește în incinta Spitalului Orășănesc Mioveni, unde are loc o slujba pentru grabnica însănătoșire a bolnavilor. Slujba coordonata de Părintele Consilier Diaconescu Andrei, alături de un sobor de preoți.
– orele 14.00 – Racla ajunge la Biserica Racovița, unde rămâne până pe 10 octombrie, orele 12.00.
Protoieria Pitești (22-24 octombrie)
– orele 13.00 – Racla sosește în incinta Spitalului de Pediatrie din Pitești, unde are loc o slujba pentru grabnica însănătoșire a pruncilor bolnavi.
– orele 14.00 – Racla ajunge la Mănăstirea Trivale, unde rămâne până pe 24 octombrie, orele 12.00.
Protoieria Pitești
– 8 noiembrie, orele 13.00 – Racla sosește în incinta Spitalului Bălcescu, Pitești, Sectia Oncologie, unde are loc o slujba pentru grabnica însănătoșire a bolnavilor de cancer și sunt dăruite produse alimentare, apă, carți cu Acatistul Sfântului Nectarie pentru pacienți și cadrele medicale.