Skip to main content

La capitolul acesta am putea spune că legumele sunt foarte valoroase pentru conținutul bogat în proteine de calitate, care au o mare solubilitate în apă, fiind necesar să se consume cât de multe ori pe  zi.

Între legume vom vedea ce rol are soia cea mult lăudată și hulită cu înverșunare, care conține aminoacizi mai concentrați decât în carnea cea mult lăudată. De asemenea, mazărea, iar în fasole se găsește o mare bogăție de proteine, dacă se pregătește gospodărește și cu răbdare (trebuie fiartă în trei ape și cojită de pielița inconfortabilă). Leguminoasele se consumă numai tratate termic, prin fierbere.

În acest context, zarzavaturile conțin o sursă bogată de „apă biologică”, minerale și vitamine naturale.

Dacă se întreabă cineva, ce zarzavaturi au efectul anti-cancer (în zona sânului și a vezicii urinare) se poate răspunde fără reținere: varza și broccoli! Se adaugă usturoiul și ceapa (fără pieliță), de asemenea roșiile, varza acră (murată, dar nu prea sărată), pâinea neagră de casă cu tărâțe. Iar în sezonul cald, nu uitați consumul de varză crudă, mărarul, pătrunjelul, ceapa, usturoiul, apoi morcovul, țelina, păstârnacul, etc., soiurile noastre adaptate în România! Să nu uităm cartoful, sfecla, conopida, toate se pot consuma crude, iar cartoful fiert, copt felii pe plită în tigaie și în cuptor (gustoșii cartofi copți cu mujdei cu ulei); sfecla coaptă în cuptor, iar conopida gătită, în abur, medicament pentru colonul iritabil!

Dar celebrul borș din tărâțe de grâu? Dar brânza de vaci, iaurtul care stopează celulele tumorale. Vă plac ouăle moi? Câte unul pe zi, zic unii medici. Ouăle în apă, la fel de gustoase, numai să fie proaspete și neclocite și vechi de zile.

Câtă bogăție în meniul dumnezeiesc!

Ce minune de bunătăți în grădina Maicii Domnului!

Să-I mulțumim Domnului Dumnezeu pentru astfel de daruri, cât și pentru bucuria existenței noastre în frumusețea acestei lumi văzute!

Calinic Argeșeanul