Skip to main content


În după-amiaza zilei de 22 februarie 2024, în Sala Manole a Palatului Arhiepiscopal din Curtea de Argeș, s-a desfășurat întâlnirea membrilor Clubului Iubitorilor de Cultură din Argeș și Muscel, sub genericul „Povestea vieții unui Patriarh – Justinian Marina, 122 de ani de la naștere”.



 

Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Argeșeanul, de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Cultural și Comunicații Media, Revista „Suflet românesc” – redactor șef, prof. dr. George Baciu; Filiala Județeană Argeș Posada a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, președinte col. (rtr.) Laurențiu Domnișoru; Liga Scriitorilor „Valeriu Anania”, președinte doamna Luci Trușcă și Biblioteca Județeană „Antim Ivireanu”, doamna Zenovia Zamfir.

În deschiderea întâlnirii culturale, părintele Adrian Enache, ghidul Ansamblului Mănăstirii Argeșului a dat citire materialului: Patriarhul Justinian biruind în istorie, în care a fost prezentată viața și activitatea desfășurată pentru Biserică.

Au luat cuvântul invitații de la Vâlcea: doamnă Luci Trușcă, meșterul opincar Alexandru Ilinca, scriitoarea Marilena Capșa, jurnalistul Petre Cichirdan, poetul Ion Oprescu, artistul plastic Violeta Scrociob și scriitorul Nicolae Cișmaru. Doamna Zenovia Zamfir a prezentat cartea „Patriarhul Justinian Marina, Fiu al Vâlcii Străbune”, scrisă de: George Rotaru, Zenovia Zamfir și Dr. Alin Palescu, o carte apărută la Editura Bibliostar. Apoi istoricul George Rotaru a făcut o prezentare mai în detaliu a cărții mai sus amintite și a povestit cum s-a ridicat în memoria Patriarhului Biserica ” Sf. Gheorghe” Suiești, com. Stănești, jud. Vâlcea. În încheierea intervenției domniei sale a făcut câteva daruri.

Primul moment muzical al serii a fost oferit de către Sofia Filoteea Moisescu, care a interpretat o priceasnă, doamna Daniela Voiculescu și-a prezentat noul volum de poezii, iar domnul Ilinca Alexandru a prezentat modul cum se fac opincile, dar și câteva povești legate de acestea.

Au fost recitate poezii din creațiile proprii de către doamnele: Lidia Manea, Mihaela Ionescu, Florica Popa, Elena Șerbănescu Elena Toteanu, Aurelia Corbeanu.

Au urmat alte momente muzicale, prin dragostea elevilor: Daria Maria Ninu, Patricia Bădiță și Ștefan Rareș Stoiciu.

În cadrul rubricii „Gânduri la vecernie”, elevele Diaconu Bianca de la Liceul Tehnologic „Ferdinand I” și Stoica Bianca de la Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel” din Domnești, au recitat din poeziile scrise cu mare bucurie.