Încă o tabletă din opera lui Giambattista Vico: „Este necesar ca să fie în natura lucrurilor umane o limbă mintală comună tuturor neamurilor, care în mod uniform, să cuprindă substanța lucrurilor care se poate face în viața sociabilă omenească și să o explice cu atâtea modificări diferite, astfel cum o experimentăm adevărat în proverbe, care sunt maxime de înțelepciune, aceleași în substanță înțelese de toate națiunile antice și moderne, câte sunt, arătate prin atâtea aspecte diferite.
Religia ebraică fu întemeiată de Dumnezeu cel adevărat pe interzicerea citirii în viitor, pe care (în schimb) izvorâră toate națiunile civilizate.
Această demnitate este una dintre cele mai de seamă cauze pentru care întreaga lume a națiunilor antice s-a împărțit între evrei și „gentili”.
Din fragmente ale antichității egiptene reiese că și egiptenii reduceau tot timpul lumii scurs înainte de la ei la trei epoci și anume: Epoca Zeilor, Epoca Eroilor, Epoca Oamenilor; și pentru că pentru toate aceste epoci s-au vorbit trei limbi, în ordinea corespunzătoare a ziselor trei epoci, care fură: limba hieroglifică sau sacră, Limba simbolică sau prin asemănare, care este cea eroică și cea epistolară sau vulgară a oamenilor, prin semne covenționale pentru a comunica nevoile vulgare ale vieții lor…Aceste trei demnități stabilesc că lumea popoarelor de pretutindeni începu prin religii. Acesta va fi cel dintâi dintre cele trei principii ale acestei Științe.
Atunci când popoarele sunt înăsprite prin arme, în așa fel încât să nu mai aibă loc legile umane, singurul mijloc puternic de a le înfrâna este Religia.
Atunci când popoarele o iau razna, aceasta se vindecă prin Providența Divină, pe care trebuie s-o recunoști și care dăruiește putere celor aspri și crunți de a tinde către umanitate și de a orândui națiunile deșteptând în ei o idee nelămurită despre divinitate…stare care se vindecă prin credință puternică și sigură în Atotputernicia Domnului Dumnezeu” (pag. 358).
Cu credință în Domnul Dumnezeu nu se mai bâjbâie pe căi rătăcite!
Calinic Argeșeanul