Skip to main content


Dumnezeu a sădit în fiinţa neamului nostru posibilităţi şi moduri de descoperire a adevărului existenţial, rânduind o profundă legătură între fiinţare şi devenire întru fiinţă. Calea cea mai curată spre universa­litatea planului metafizic se explică cel mai bine prin puterea poeziei. Cum nu se poate mai bine, Mihai Eminescu, prin excelenţă poetul entităţii româneşti, descoperă imposibilul prin „rugăciune”.



 

În fața Centrului de Cultură și Arte „George Topârceanu” din municipiul Curtea de Argeș, se află un bust al poetului național Mihai Eminescu, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru poet, dar și pentru membrii familiei sale, de către Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Evenimentul cultural a continuat în sala mare a Centrului de Cultură și de Arte „George Topârceanu, unde a fost sărbătorită ziua Revistei „Curtea de la Argeș”, prin tradiționala întâlnire cu colaboratorii și prietenii din țară, dar și din străinătate.

Manifestarea s-a plasat şi sub semnul Podului de Reviste iniţiat în toamna anului 2011, la Chişinău, astfel că la Curtea de Argeş, s-a aflat o numeroasă delegaţie de oameni de cultură din Republica Moldova, avându-l în frunte pe marele compozitor Eugen Doga.

Chiriarhul Eparhiei a rostit un cuvânt în care a vorbit despre poetul Mihai Eminescu: „Trebuie să ai curaj să te apropii de acest colos al științei și să intri în tainele culturii și a vieții lui atât de zbuciumată, care a plecat în frumusețea lumii nevăzute, la numai 39 de ani, asemenea lui Neagoe Basarab, sfântul isihast și Blaise Pascal, savantul mistic.

Să ne întoarcem mereu la Eminescu! De îndată ni se va lumina mintea și ni se va întări credința în Neamul și Țara în care am venit pe lume, iar cine vrea să citească vremurile, să citească pe Eminescu. De când poetul Tudor Arghezi, l-a numit pe Eminescu ”sfântul ghiersului românesc”, de atunci am iubit mai mult pe Eminescu, iar pe Arghezi l-am zărit stând la taină cu sfântul Mihai, din Ipoteștii Botoșanilor, care-i așeza literele în Cuvânt! Cine-i aduce omagiu lui Eminescu, intră în lumea scrisului său din poezii, proză și vehemența ziaristică a Timpului care l-a dus în spațiul etern! Fiecare român se numește Eminescu!”

Tot cu acest prilej, Ierarhul a acordat maestrului Eugen Doga distincția eparhială „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”, pentru întreaga activitate depusă în domeniul muzicii și mai cu seamă pentru contribuția în arta componisticii.

Atmosfera muzicală a fost întreținută de către muzicieni ai Filarmonicii Piteşti, conduşi de concertmaestrul Mădălin Sandu, care au interpretat două compoziţii ale lui Eugen Doga – Gramofon şi Dulcea şi tandra mea fiară.

De asemenea, actorul Nicolae Jelescu şi cantautorul Viorel Burlacu au susţinut mai multe momente artistice.