Încă un efort pentru a mai citi o tabletă din opera filosofului Marc Aureliu: Către mine însumi!
„Lucrurile exterioare, însele, nu ating sufletul în niciun mod. Ele nu au nicio intrare la el și nu pot nici să schimbe dispoziția sufletului, nici să-l miște într-un mod oarecare. Din contră, el se modifică și se mișcă singur pe sine, și după măsura judecăților pe care și le pronunță cu privire la propria sa vrednicie, evoluează și contingențele exterioare” (V, 19).
„În împlinirea datoriei tale nu trebuie să fii împiedicat nici de faptul că înțepenești de frig sau arzi de dogoare, ori dacă ești somnoros, sau dacă ai dormit de ajuns, dacă lumea te ocărăște sau te laudă, dacă din pricina aceasta te apropii de moarte sau dacă ai ceva asemănător de suferit. Și moartea este una dintre îndatoririle vieții noastre, să fii mulțumit, dacă și pe ea o rezolvi în mod fericit, de îndată ce ți se înfățișează” (VI, 2).
Iată dovadă bună, că filosoful Marc Aureliu citea Evanghelia Domnului Iisus Hristos: „Mod cel mai bun de a te răzbuna pe cineva este acela, de a nu răsplăti răul cu rău” (VI, 6).
„Dacă vreodată prin forța împrejurărilor, vei ajunge într-un fel de neliniște sufletească, întoarce-te în tine însuți imediat. Nu te lăsa să fii scos, peste ce se cuvine, din ritmul vieții tale, căci pe măsură ce revii mereu la o dispoziție armonioasă a sufletului, vei reuși să o stăpânești din ce în ce mai bine” (VI, 11).
„Cu animalele lipsite de rațiune și îndeobște cu toate ființele cu simțire, care n-au rațiune, poartă-te mărinimos și generos; ca om, însă cu oamenii, fiindcă au rațiune, poartă-te cu frăție; în toate relațiunile totodată ai grijă să invoci pe Dumnezeu. De altfel, să nu fii îngrijorat de lucrul acesta: Câtă vreme să mai împlinești legea asta? Căci chiar numai trei ore de felul acesta sunt de ajuns” (VI, 23).
În orice împrejurare a vieții să ne purtăm „mărinimos și generos” cum s-a arătat nouă Iisus Hristos!
Calinic Argeșeanul