De zece ani, ziua de 24 iunie a devenit pentru românii de pretutindeni o zi în care celebrează principala piesă din portul tradițional femeiesc: cămașa sau ia. Cu o chintesență de mesaje, piesă a costumului de sărbătoare la noi, ia încorporează istoria noastră culturală de la începuturi până astăzi. Ca obiect vestimentar, ia reprezintă o emblemă identitară pentru români.
Sectorul Cultural și Comunicații Media din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului a desfășurat o activitate culturală în parohia Poienărei, protoieria Curtea de Argeș.
Părintele slujitor Claudiu Samoilă a mulțumit credincioaselor care au participat cu mare drag la Sfânta Liturghie, îmbrăcate în frumoasele ii și a rostit un cuvânt, spunând că lada de zestre a fost locul în care se păstrau adevărate tezaure populare. Ţăranii români nu aveau şifoniere, nu aveau spaţii prea mari pentru a păstra costumele populare, iar lada de zestre era cutia cu comori pe care mireasa o aducea de la casa părinţilor la casa socrilor. Această ladă de zestre era de obicei un obiect banal, cumpărat de la târg, dar alteori devenea o adevărată bijuterie, fiind pictată, sculptată şi marcată cu obiecte simbolice creştine şi precreştine