Parohia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit astăzi ocrotitorul spiritual. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Eparhiei a explicat că dialogul Sfântului Apostol Toma cu Iisus Hristos ne învață că Îl putem cunoaște pe Dumnezeu prin credinţă şi Îl putem vedea sau simţi cu ochii sufletului.
Sărbătoarea hramului din acest an a avut o semnificație deosebită pentru enoriașii parohiei care au venit să aducă mulțumire și să ureze un călduros ,, La mulți ani!” părintelui coslujitor Dicu Anton la cei 40 de ani de slujire lui Hristos și oamenilor. Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean, dorind să răsplătească bogata activitate pastorală și administrativă desfășurată de acesta, i-a oferit astăzi distincția eparhială ,,Crucea Basarabă”.
Biserica veche cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost construită între anii 1779-1793 de către arhimandritul Partenie, pentru nevoile spirituale ale locuitorilor din Curtea de Argeș și cartierelor mărginașe. În vechea biserică “Sf. Gheorghe” au fost aduse în anul 1897 moaștele Sfintei Filofteia, după ce Biserica Domnească a fost închisă pentru restaurare și au rămas aici până în anul 1913. Biserica, care avea acoperișul din șiță, a fost distrusă de un incendiu devastator în anul 1913, incendiu care s-a propagat de la o casă din apropiere.
Actuala biserică cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a fost construită între anii 1934-1936, din inițiativa și prin osârdia preotului Gheorghe Popescu, fost profesor de seminar, protoiereu și consilier al Eparhiei Argeșului până în 1948, ajutat de Consiliul Parohial și de oamenii de bine ai vremii.
Fondurile bănești necesare construcției bisericii au fost procurate prin colectă publică, din parohii și din țară. Realizată după planurile arhitectului Dimitrie Berechet, biserica este construită din cărămidă, în formă de cruce, cu fațada și pridvorul în stil brâncovenesc și este acoperită cu tablă zincată.
Pictura bisericii, realizată în tehnica frescă, a fost executată între anii 1936-1938, de renumitul pictor Ghiță Popescu din București, profesor al Școlii de pictură bisericească din cadrul Patriarhiei Române. Timpul, în trecerea sa, a așternut un strat de fum care a acoperit pictura și a deteriorat, parțial, frumoasa pictură originală. Spălarea picturii, realizată în anul 1972, a schimbat, datorită retușurilor adăugate cu tempera, aspectul interior și a slăbit pigmentul culorilor.
Între anii 2002-2004, s-au efectuat ample lucrări de restaurare și amenajare a sfântului lăcaș, în interior și în exterior (refăcută pictura, restaurare și înlocuire mobilier, ușile de la intrare, pardoseala din Sfântul Altar, încălzire centrală, lucrări exterioare la fațadă, acoperișul, împrejmuire cu gard de fier).