În cadrul unui proiect educațional, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Biroul de Cateheză din Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în parteneriat cu Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului, a avut loc o activitate catehetică dedicată unui mare martir și mărturisitor al Ortodoxiei Române: Părintele Liviu-Galațion, Sfântul Mucenic de la Cluj. Acest eveniment deosebit nu doar că a fost o oportunitate de a învăța despre viața și jertfa unui preot-mucenic al secolului XX, dar a fost și o lecție profundă despre curajul și dedicația față de Biserică și față de Hristos, în vremuri de mari persecuții.
Elevii, coordonați de doamnele profesoare Claudia Matei și Maria Radu, au avut ocazia de a participa la o serie de activități educaționale, în cadrul cărora au rostit rugăciuni, au susținut un recital de poezii și cântece religioase, iar la final au avut un moment de reflecție asupra învățăturii și vieții Părintelui Liviu-Galațion.
Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj care a fost profesor de teologie și unul dintre mărturisitorii din perioada comunistă. S-a născut în 16 mai 1898 într-o familie de învăţători din Cristian, judeţul Braşov. A fost doctor în Teologie al Universității din Cernăuţi. Hirotonit preot de Episcopul Nicolae Ivan, a fost și rectorul Academiei Teologice din Cluj-Napoca.
În 1958, sub ascultarea Episcopului Teofil Herineanu, a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor şi adulţilor care l-a adus în atenția Securității. A fost anchetat, iar în 1959 condamnat la opt ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A murit în 8 martie 1961 în temnița de la Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus.
Activitatea catehetică desfășurată la Biserica Valea Danului a avut un impact deosebit asupra elevilor, fiind o oportunitate de a înțelege nu doar viața și jertfa Părintelui Liviu-Galațion, dar și contextul istoric în care s-a înscris această jertfă.
Lecția a fost una cu totul specială, având în vedere că elevii au avut ocazia să afle despre un martir ortodox care a suferit în temnițele comuniste pentru credința sa neclintită, o perioadă tulbure în istoria României, când mulți dintre duhovnicii și mărturisitorii Ortodoxiei au fost persecutați, torturați și închiși pentru simpla lor alegere de a mărturisi adevărul credinței.
Întâlnirea catehetică de la Biserica Valea Danului se încadrează în tematica „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, în cadrul Concursului Național Catehetic, dedicat anului 2025 – „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” și „Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”. Este un proiect educațional care pune accent pe necesitatea păstrării memoriei celor care, prin sacrificiul lor, au făcut posibilă menținerea credinței ortodoxe în perioade de opresiune și persecuție.
Astfel, activitatea a fost nu doar o lecție despre un sfânt contemporan și martir al ortodoxiei românești, dar și o invitație la reflecție despre valoarea mărturiei personale a fiecărei generații în fața provocărilor lumii moderne.
Prin activitățile desfășurate și învățăturile transmise, aceștia au fost îndrumați să își formeze o conștiință duhovnicească și morală solidă, bazată pe iubirea față de Dumnezeu și aproapele.