Înainte de a continua din tainele filosofiei, trebuie să facem un fel de trecere în revistă a celor gândite de filosoful Thales din Milet, care susținea ipoteza prin care Cosmosul este alcătuit dintr-o singură substanță fundamentală.
Heraclit filosoful, declara că totul este într-o stare de flux constant sau de schimbare; filosoful Parmenide susținea că ne putem baza mai mult pe rațiune decât pe dovezile primite de la simțuri; filosoful Empedocle propunea cele patru elemente de bază ale cosmosului: pământ, apă, aer și foc; Pitagora, gânditorul grec, a îmbinat filosofia cu matematica; iar Democrit, a învățat că „nu există nimic cu excepția atomilor și a spațiului vid.”
În secolul al VI-lea î. Hr., filosofii au început să facă o arătură reușită, analizând dacă Universul este alcătuit dintr-o unică substanță fundamentală. În secolul al V-lea, doi filosofi din Abdera – Grecia, pe nume Democrit și Leucip, au dezvoltat ideea că totul este alcătuit din particule foarte mici, indivizibile și imuabile, pe care le-au numit atomi (atomos este termenul grec pentru ceva ce nu poate fi tăiat).
Acum urmează „prima teorie atomistă”, a celor doi prieteni: Democrit și Leucip! Ei afirmă că există un spațiu vid sau gol, care separă atomii, care se deplasează liberi și cu posibilitatea ca să se ciocnească unii de alții, formând noi structuri.
Mai mult, cei doi gânditori consideră că numărul acestor atomi eterni este infinit, iar numărul de atomi eterni este finit în combinațiile lor. Se subliniază că atomii din care este alcătuit trupul nostru, spre exemplu, nu se descompun și nu dispar atunci când murim, ci sunt doar dispersați și pot fi reconstituiți, cu toată știința de atunci. Cele susținute de gânditorii, Democrit și Leucip, sunt cunoscute ca atomism, oferind viziunea mecanicistă asupra Universului, fără a recurge la noțiunea de Dumnezeire!
Se vede de la distanță că cei doi gânditori nu au ajuns la un numitor comun în privința Creatorului Dumnezeu!
De la filosoful Democrit avem mai multe apoftegme (reflexii, cugetări), printre care să reținem: „Omul este un microcosmos al Universului!”
Și de aici, cei doi prieteni gânditori au ajuns la concluzia că Dumnezeu este Atoatecreatorul Universului!
Calinic Argeșeanul