Și noi, românii, suntem un popor, printre celelalte popoare ale lumii! Parcă am fi ceva mai mult: suntem o Națiune! Și noi, ca și alte popoare ale lumii, ne măsurăm măreția după strălucirea faimei, de la începuturi.
Dacii, strămoșii noștri, au înfruntat Imperiul Roman, apărându-se în cel puțin două războaie. În urma unui război, pacea încheiată a obligat pe romani să plătească dacilor despăgubiri și umilință! Astfel, Împăratul Traian a dorit, să scape, cu orice risc imperiul, de această stare rușinoasă.
Cele două războaie din anii 101-102 și 105-106, era noastră, în care Dacia a fost învinsă prin trădare, ne duc cu gândul la anul 44, înaintea erei noastre, când era să izbucnească un război uriaș, între Imperiul Roman condus de Cezar și Dacia condusă de Burebista, care avea o reședință la Poienari (satul din comuna Corbeni), numindu-se Castrum Argias. În anul când se prefigura începerea războiului, atât Cezar August, cât și Burebista, au fost asasinați și războiul nu a mai avut loc.
Ca să nu întind povestea, este drept că suntem o națiune antică, solidă, vitează! Vedem acest lucru, prin faptul că, Traian Împăratul a ridicat la Roma, în anul 113, Columna lui Traian, dovedindu-se lumii, că dacii, strămoșii noștri, deci și noi, aveau certificat de naștere din Piatră, la vedere, de peste 2.000 de ani, la Roma! Cine mai are un astfel de Certificat universal?
De aceea spunem: un Popor este o gândire! O națiune este o vitează în timp, fără întrerupere. Am înțeles că Neamul nostru românesc, trebuie să fie unit, ca un singur om și un om trebuie să fie un suflet, care s-a revărsat în istorie, cum se revarsă mereu, după cotitura socială din 1989.
Românii merg în lume pe urmele dacilor, duși de Traian, la granițele întinsului Imperiu Roman. Un popor, ca al nostru, este ca un răsărit de soare, care-i nemuritor de la începuturile sale.
Să ne bucurăm că elementele unei mari națiuni sunt în afara influenței sale morale, autoritatea dreptății sale și știința sa, ascendentul său printre națiunile civilizate ale lumii.
Sunt bucuros că fac parte din sânul unei Națiuni românești și ortodoxe, vrednică și demnă de respect!
Calinic Argeșeanul