Skip to main content

Trebuie să știm că Mihai Eminescu niciodată nu lăsa, orice problemă, în coadă de pește! Așa și cu liberii cugetători. Și acum vom vedea cum ne arată ce ar însemna un liber cugetător!

Și, continuă: „Libera cugetare, admițând-o chiar în cazul de față, consistă din substituirea cosmogomiei biblice prin idei de altă natură, și fiindcă asemenea idei, ca toate tezele curat teoretice, ca formulele din matematică sau axiomele geometriei, au a face numai cu adevăruri logice, iar nu cu convingeri și adevăruri morale, de aceea ele, neavând a împărți nimic cu inima și cu caracterul omului, adică neputându-le nici strica, nici îndrepta, nu inspiră nimănui dispoziții odioase, ca acelea despre care se pretinde că le-ar fi avut răposatul, dispoziții care jignesc ca din senin fără niciun motiv învederat credințele și datinile religioase pe care poporul nostru le urmează nouăsprezece sute de ani.

Nu cugetarea liberă, ci absoluta lipsă de cugetare ar fi putut dicta, așadar, acea pretinsă dorință ultimă pe care „Românul” o apără cu atâta foc în contra istoriei noastre de veacuri, opuind toleranței noastre recunoscute intoleranța greoaie și ignorantă a unor instincte de neorânduială și de barbarie spirituală.

În epoca noastră de nedisciplină a minților, în care mulți rostesc cuvinte ce nu le pricep, se-ntâmplă într-adevăr ca liberi-cugetători să fie numiți acei ce sufăr de halucinațiuni dezordonate, dar acel nume se aplică în mod impropriu, căci nu e vorba de oameni când gândesc liber, ci de indivizi care nu gândesc în genere nimic!

Chiar dacă problema este prezentată în chip stufos, totuși este limpede ce înseamnă un liber-cugetător!

Calinic Argeșeanul