Skip to main content

Mare minune și cu Mihai Eminescu! În ziarul Timpul, din 10 august 1878, a scris pe înțelesul tuturor un articol-studiu, sub titlul „Din Istoria Mănăstirilor închinate…”! Iată ce frescă admirabilă face celebrul cărturar și om de știință, Mihai Eminescu:

„Din istoria mănăstirilor închinate știm câtă însemnătate avea pentru noi românii odată muntele Athos sau Sfântul Munte, acea limbă de pământ a Peninsulei Chalkidice din Mare Egeică, care, purtând și azi numele unui gigant din mitologia grecească, a devenit în suta a zecea după Christos minunatul loc de conviețuire a mii de călugări.

Republica de azi a călugărilor numără douăzeci de mănăstiri mari, 10 sate (skele), 250 de chilii izolate și la 150 de sihăstrii. Fiecare națiune de lege greco-orientală are una sau mai multe mănăstiri, în care și azi vin în fiecare an vizitatori din Rusia, de la noi (din România), din Ardeal, din Serbia, din Bulgaria, Grecia, Asia Mică, Constantinopole, ș.a. Călugării înșiși, astăzi în număr de 10.000, între care o mie de români se recrutează din toate națiile de lege răsăriteană și trăiesc după Regula Sfântului Vasile cel Mare, în deplină singurătate.

Sfântul Munte se bucură și astăzi de privilegiile foarte largi acordate de Murad al II-lea, pentru că i se supune încă înainte de luarea Constantinopolei. Astfel, niciun musulman nu se poate așeza în Sfântul ținut în afară de Bostangi. Aga, întreține relațiile între călugări și Sultanul. Guvernul acestei Republici eclesiastice (este) în mâna Sfântului Sinod din Karias, frumoasa capitală a peninsulei; acest sinod e compus din 20 de delegați (de fiecare mănăstire unul) și pentru prezidenți, care în fiecare an se iau tot din alte mănăstiri. Acest Sinod ține disciplina și dispune cele de trebuință pentru anevoioasa administrare a averii mănăstirilor!”

Mihai Eminescu este fără pereche! Mare dar de la Dumnezeu!

Calinic Argeșeanul

Close Menu