Este limpede! Memoria, ca și celelalte daruri revărsate peste zidire, a fost dată de Domnul Dumnezeu! Fiecare dintre noi am făcut exerciții de memorie.
Atunci când mai încurcăm lucrurile, se întâmplă numai din cauza noastră: ne apucăm de mai multe lucruri dintr-odată. Așa facem toți și mai facem și azi.
Personal, eram impresionat de Napoleon Bonaparte care dicta la 4-5 tahigrafi o dată, într-o coerență perfectă. Pe vremuri, țineam minte numere de telefoane și adrese, cât o agendă întreagă (mă laud puțin, doar suntem în Postul Mare), și asta o făceam din frică. Nu doream să-și bage cineva nasul iscoditor în văzduhul vieții mele. Curiozitatea ne chinuie viața, de aceea etniile saxone își fac garduri mari pe lângă gospodării, ca să nu-și rupă gâtul trecătorii, holbându-se pe gaura cheii sau printre scândurile gardurilor!
Medicul savant Alexandru Vlad Ciurea ne explică: „Memoria trebuie exersată, educația trebuie făcută, lucrurile trebuie să meargă treptat, nu se pot memoriza pagini întregi…Fundamentele pentru creier sunt repetițiile, educația, memorizarea deductivă…Nu poți să devii supradotat intelectual peste noapte…Sunt fascinat, la nivel personal, de geniul lui Napoleon Bonaparte (1769-1821) și tot timpul mă gândesc la o serie întreagă de lucruri. Celulele nervoase în organismul lui Napoleon, comunicau între ele prin sinapse hrănite de substanțe (elementul esențial) și se numesc neurotransmițători, adică, toată lumea a auzit de acetilcolină, serotonină, dopamină, adrenalină, aceștia fiind principalii transmițători. Dacă acești transmițători sunt sănătoși, atunci obținem rezultate bune la nivelul sinapsei și implicit, în inteligență și a performanței intelectuală.
De unde putem obține acești neurotransmițători? În principal, din alimentație. S-a dovedit că toată alimentația din fructe, din plante, din pește slab, din citire, din semințe de dovleac, din migdale și alune, stimulează neurotransmițătorii… Elementele esențiale sunt usturoiul, pătrunjelul, busuiocul, care au activitate de stimulare a neurotransmițătorilor…care duc la stimularea activității cerebrale și la performanța intelectuală în toate domeniile…”
Grija pentru a degaja creierul de orice încărcătură negativă este prima și cea mai grea treabă. Cu cât se luminează și înseninează creierul nostru obosit și turtit, cu atât se câștigă în exersarea memoriei și a răspunsului bun la Judecata din urmă!
Calinic Argeșeanul