Pe parcursul Postului Sfintei Mării, cu ajutorul Domnului Dumnezeu și al Maicii Domnului, voi încerca, în fiecare zi, să scriu câte o „pastilă” vindecătoare prin postul ce îl poate încerca fiecare dintre noi, prin dragoste și bunăvoință față de Dumnezeu, Maica Domnului și față de sine însuși.
De data aceasta vom citi și vedea împreună exact ce a gândit, cum a postit și cum a scris Sfântul Vasile cel Mare. Vom avea ca sprijin cărțulia publicată la Editura Basilica, în București, în anul 2019, sub titlul Despre post, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel și cu un Cuvânt înainte, lămuritor, cartea cuprinzând două Omilii despre Post și o omilie „Împotriva celor care se îmbată”.
Nouă, omenirii, ni s-a dat ca binecuvântare, încă de la (Facere 2, 17) crearea din Sfatul Sfintei Treimi, o nevoință, care dimpreună cu rugăciunea pioasă ne ajută la întărirea firii noastre umane pentru a ne izbăvi de duhurile rele.
Marele Sfânt Părinte, Vasile cel Mare (330-379), în vremea Postului Mare a rostit învățături (omilii) despre post și despre beție: „Dacă ar domni Postul, nu s-ar mai făuri arme, n-ar mai fi tribunale, n-ar mai fi închisori (…) Postul i-ar fi învățat pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, dar să izgonească și iubirea de arginți (parale), lăcomia și orice viciu” (Omilia II, 5).
Ne bucurăm să avem la îndemână portretul și calitățile omului dispus să postească. Iată cum descrie Sfântul Vasile cel Mare: „Fața celui ce postește îți inspiră respect; nu e îmbobocită cu roșeală nerușinată, ci e împodobită cu o paloare pe care este zugrăvită înfrânarea; ochiul celui ce postește este blând, mersul măsurat, fața serioasă, netulburată de râs nestăpânit. Cel ce postește este măsurat la cuvânt și curat la inimă” (Omilia I, 9).
Vom avea prilejul să citim, aproape două săptămâni un imn de bucurie înălțat postului care ne curățește și luminează sufletul și trupul, obosite de greul zilei.
Așadar, post benevol, cu voie bună și spor duhovnicesc!
Calinic Argeșeanul