M-am bucurat atunci când am citit despre felul cum l-a cinstit pe profesorul său, Constantin Arseni, recunoscut național și internațional ca celebritate în domeniul neurochirurgiei românești.
A devenit un reper românesc și mondial. Pe cei mai buni medici, care au îmbrățișat specialitatea în care lucra, erau sprijiniți să se perfecționeze în România, dar erau trimiși și în străinătate, fiind cunoscuți prin articolele de neurochirurgie, care din belșug erau publicate în revistele internaționale: „Primul meu stagiu l-am făcut în Rusia și nu regret deloc, pentru că orice drum, în orice țară, în orice serviciu de neurochirurgie este foarte interesant. Să vezi alți oameni, alte procedee, cum se face această știință, cum se operează pe creier și pe măduva spinării. Am fost trimis la Leningrad și la Moscova. Foarte interesant, dar la fel de interesantă a fost partea de literatură, artă, muzică, teatru, de care m-am bucurat și la Moscova și la Leningrad, în perioada respectivă. Stagiile de pregătire au fost impresionante. De asemenea, am urmat multe stagii de pregătire neurochirurgicale în Germania (Bonn, Wurzburg, Berlin și Hanovra) și apoi cu Danemarca (Aalborg), făceau o neurochirurgie pe baza microscopului. Introducerea acestui element de tehnică operatorie, microscopul, a schimbat complet neurochirurgia. Operațiile cu ochiul liber sau cu lupele – am operat ani întregi cu lupele – erau foarte bune, dar vedeam numai eu, ajutorul meu nu vedea. Dacă eram amândoi cu lupele, era foarte greu să intrăm în aceeași zonă. A fost un mare progres lupa pentru sistemul nervos. Dar și mai mare progresul când a apărut microscopul. Danezii erau foarte toleranți, înțelegători și nu aveau niciun fel de element de gelozie „de ce vine românul peste noi?” sau altceva, nu-și puneau asemenea probleme. Asta e facultatea de medicină, trebuie să performezi! Mai ales în acea perioadă și acum, în continuare. Pentru că diferă foarte mult diagnosticul afecțiunilor în sistemul nervos, atât intracraniene, în craniu, cât și intrarahidiene, în coloana vertebrală. Afectarea sistemului nervos e foarte sensibilă și, de mult ori, dacă numai atingi sistemul nervos, deci creierul, face imediat ceea ce numim crize de epilepsie.
Se impune, cu mare grijă, să nu neglijăm sănătatea creierului , atât sănătatea minții (mens sano – minte sănătoasă) cât și sănătatea trupului (in corpore sano), ocrotind capul de orice lovituri și traume ocazionale.
Să nu uităm! Iarna căciulă! Vara pălărie!
Și pe dinlăuntru: gânduri bune și frumoase! Hrană pentru creier!
Calinic Argeșeanul