Totdeauna, de când am citit în opera lui Sofocle, Antigona, că: „În lume-s multe mari minuni, minuni mai mari ca omul, nu-s”, am schimbat optica pe care o aveam despre om, în general, și am înțeles că emoțiile și sentimentele, senzațiile, precum și stările noastre sufletești sunt unice și aparțin, hotărât, înzestrării biologice fundamentale ale omului, călător în această existență terestră.
Această stare emoțională ordonează relația cu noi înșine, cu semenii noștri și cu lumea din jur, iar dacă noi le exprimăm, ele transmit acestora un anumit mesaj cu o forță pe care niciodată nu o putem controla, dar ne controlăm pe noi, pe cât se poate, de a fi de acord sau a îndrepta lucrurile în cazul că simțim frică sau furie și să fim în stare de fericire când ne bucurăm! Și să ne bucurăm cu orice preț și efort!
Cine nu a fost furios și mânios?
Cine nu știe că furia și mânia sunt un fel de emoții „fulgerătoare”, care izbucnesc iute. Ca să le putem percepe și stăpâni, deci, de a le canaliza într-o direcție constructivă, trebuie să ne oprim un moment și să numărăm până la 50 și să spunem o rugăciune, cum ar fi: Împărate Ceresc, Mângâietorule, și apoi să amânăm, alungând mânia și furia pentru a nu lua hotărâri și măsuri sub imperiul impulsivității!
Ca remediu împotriva furiei și a mâniei, exprimate vocal sau ținute în inimă ca să dospească „draci cu coarne, și dracii fără coarne”, avem o traducere a poetului George Coșbuc din Antologia sanscrită, unde, puteți citi astfel: „Mânia în oamenii cei buni, se naște, moartă se topește/ În cei cuminți un ceas trăiește/ În semidocți trăiește luni/ Trei ani în proștii cei din gloată/ Iar în mișei viața toată!”
Și acum, alegeți treapta cea mai salvatoare și să nu ne înecăm în mocirla mâniei și a furiei!
Pentru a ne putea să ne salvăm de gheara mâniei și a furiei, să nu uităm ceea ce ne spun Scripturile: „Să nu apună soarele întru mânia voastră!” Adică, să ne cerem iertare, că nu se știe dacă mai vedem lumina zilei!
Iertarea dată de noi, aduce asupra noastră iertarea Domnului Dumnezeu!
Calinic Argeșeanul