Etica și utilitarismul erau cele două componente social-politice, care-și au izvorul spre sfârșitul secolului al IV-lea î. Hr., în care filosoful Epicur afirma că principalul scop al vieții ar trebui să fie dobândirea fericirii.
La începutul secolului al XVII-lea, Thomas Hobbes susține că un sistem legislativ puternic, cu pedepse severe pentru infractori, duce la o societate stabilă și mai fericită. Dar, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, filosoful David Hume susține, sus și tare, că emoția guvernează judecata morală, iar spre finea secolului al XIX-lea, Henry Sidgwick spune că gradul de moralitate a unei acțiuni este egal cu gradul de plăcere adus.
Jeremy Bentham (1748-1832) reformator al sistemului juridic și filosof, era convins că activitatea umană era guvernată de două forțe motivatorii – evitarea durerii și dobândirea plăcerii. În lucrarea „Principii de morală și legislație” (1789) scrie că toate deciziile sociale și politice ar trebui să fie luate cu scopul de a se obține fericirea cea mai mare pentru un număr cât mai mare de oameni.
Calcularea fericirii sau a plăcerii!
Bentham Jeremy propune, ca să vezi, un „calcul al fericirii”, „care să exprime matematic gradul de fericire trăit de fiecare individ. Folosind această metodă precisă, afirmă el, vom avea o platformă obiectivă pentru rezolvarea disputelor etice, deciziile fiind luate astfel în direcția calculată să producă cel mai mare grad de plăcere”. Bentham insistă, de asemenea, că toate sursele de plăcere au o valoare egală, astfel că fericirea generată de o masă bună sau de întâlnirea cu un prieten este egală cu cea derivată dintr-o activitate care necesită efort sau educație, cum ar fi implicarea într-o dezbatere filosofică sau lectura unei cărți de poezii. Aceasta înseamnă că Jeremy Bentham pleacă de la premisa unei egalități umane fundamentale, fericirea deplină fiind accesibilă tuturor, indiferent de clasă socială sau abilități (pag. 174).
Nu știm dacă Jeremy Bentham a fost fericit precum a gândit sau nu a mai avut această bucurie!
Calinic Argeșeanul