Skip to main content


În ziua praznicului Izvorul Tămăduirii, foarte mulți credincioși din cuprinsul Eparhiei Argeșului și Muscelului au ajuns la mănăstirea Glavacioc, ctitorie a domnitorului Vlad al IV-lea Călugărul.



 

Aceștia au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie care a fost oficiată  în pridvorul bisericii de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic Argeșeanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul rostit, Chiriarhul a vorbit despre ajutorul neîncetat al Maicii Domnului, precum și de puterea tămăduitoare a izvorului de la mănăstirea Glavacioc.

Mănăstirea Glavacioc  are în apropiere un izvor care curge de sub altarul bisericii. Domnitorul Vlad al IV-lea Călugărul, ctitorul principal, suferea de o boală de stomac, dar bând apă de la izvor, s-a vindecat de neputinţa lui. Ca recunoştinţă, Glavaciocul a fost folosit ca reşedinţă domnească, unde noul ctitor va fi şi înmormântat în septembrie 1495.  

Astfel, după tradiția locului, astăzi a fost organizată o procesiune către acest izvor tămăduitor. În paraclisul construit lângă acesta, Ierarhul Argeșean a săvârșit slujba de sfințire a apei binecuvântându-i  pe cei prezenți.

Fiind și ziua de cinstire a Icoanei Maicii Domnului Siriaca de la mănăstirea prahoveană Ghighiu, obștea monahală a dăruit Înaltpreasfinției Sale o copie a acestei icoane făcătoare de minuni.

În ultimii 31 de ani, părintele stareț Casian împreună cu întreaga obște monahală,  a depus eforturi foarte mari pentru a salva de la ruină mănăstirea Glavacioc, după 150 de ani în care așezământul monahal a fost părăsit.                    

Prima atestare documentară  a mănăstirii Glavacioc este din anul 1441 din vremea domnitorului muntean  Vlad Dracul. Invazia otomană din anul 1462 a distrus-o, astfel că nepotul lui Mircea cel Bătrân, Vlad al IV-lea Călugărul, a rectitorit mănăstirea distrusă, ridicând o biserică de zid şi înzestrând-o cu moşii.

Pe lângă hramul principal închinat praznicului Bunei Vestiri, în anul 2017, cu ocazia cinstirii domnitorului Sfânt Ștefan cel Mare, Chiriarhul Eparhiei Argeșului și Muscelului a hotărât să pună mănăstirii al doilea hram în cinstea  marelui voievod moldovean.