Skip to main content

În după-amiaza zilei de 29 noiembrie, în noua sală de conferințe amenajată la mansarada Palatului Arhiepiscopal a avut loc un eveniment cultural de excepție, organizat de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului prin Sectorul Cultural și Comunicații Media și Centrul de Cultură și Arte „George Topârceanu” din municipiul Curtea de Argeș.

Cu binecuvântarea  și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, elevi, profesori și numeroși oameni de cultură din Cetatea Basarabilor și-au dat întâlnire cu istoria, în vecinătatea Catedralei Voievodale, unde își dorm somnul de veci, Regele Ferdinand și Regina Maria.

Moderatorul manifestării a fost părintele Ovidiu Marian Vlăsceanu, Consilier Cultural și Comunicații Media care a arătat că această dată nu a fost una întâmplătoare, ținând cont că în următoarele zilei vom sărbători pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României și Ziua Națională a României.

Părintele Sabin Stancu, profesor de istorie la Seminarul Teologic „Neagoe Vodă Basarab” a rostit un referat despre ziua de încoronare, arătând că: „Ziua mult așteptată de 15 octombrie 1922 a început cu o ploaie măruntă sub un cer închis. Cortegiul regal a ajuns la Catedrala în jur de ora 10:00. Slujba din interiorul lăcașului îi oferă prilejul marelui istoric Nicolae Iorga să consemneze, plin de emoție: „În toată istoria neamului nostru, nu s-au văzut vreodată ierarhii Țării Românești și Moldovei, Ardealului și Basarabiei, liturgisind împreună”.

Autorul cărții, istoricul Cristian Moșneanu a subliniat faptul că lucrarea de față abordează una dintre cele mai semnificative perioade din istoria României, cea a Primului Război Mondial și a Marii Uniri din 1918. A urmat la cuvânt și editorul cărții, domnul Ionuț Radu care a vorbit despre cum a început acest proiect editorial, care și-a propus să arate celor iubitori de istorie și cultură, modul cum au lucrat și au viețuit Monarhii României.

Domnul Ștefan Dumitrache a făcut un expozeu asupra situației politice din acele vremuri, arătând din ce familii proveneau Regele Ferdinand și Regina Maria.

Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a mulțumit tuturor pentru prezență și a îndemnat pe cei prezenți să citească această carte deosebit de importantă pentru poporul român, și a încheiat prin prezentarea noilor proiecte de restaurare pe care Eparhia le are în derulare.

Evenimentul cultural a fost presărat și cu momente muzicale, susținute de Corul Orfeu, dirijat magistral de domnul profesor Silviu Deaconescu și de Corul Seminarului Teologic „Neagoe Vodă Basarab”, condus de părintele profesor Sorescu Robert.

În final, istoricul Cristian Moșneanu a făcut o sesiune de autografe și a oferit răspunsuri celor interesați.