În după-amiaza zilei de 9 noiembrie 2022, Biblioteca „Gheorghe Tomozei” din incinta Casei de Cultură din comuna Domnești, a devenit neîncăpătoare pentru iubitorii de cultură argeșeni și musceleni, care au răspuns chemării culturale care se desfășoară în fiecare lună.
Evenimentul cultural a fost organizat de Revista „Suflet Românesc” (redactor șef prof. dr. George Baciu) și Filiala Județeană Argeș „POSADA” a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (președinte col.(rtr.) Laurențiu Domnișoru) în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Primăria Comunei Domnești.
Programul a debutat cu un vernisaj de pictură intitulat „Începuturi acrilice”, în cadrul căruia s-au putut admira tablouri din pinacoteca sufletului Iuliei Zahiu. Curatorul, prof. dr. George Baciu, a prezentat tematica, respectiv „Cele patru anotimpuri”. Privind lucrările expuse, se vede compoziția deosebită, se remarcă acuratețea acestora, geometria imaginilor prezentate, dar și armonia culorilor folosite de autoare pentru realizarea lor. Expoziția va sta pe simezele bibliotecii timp de cinci zile, timp în care poate vi fi vizitată.
Părintele Ovidiu Marian Vlăsceanu, Consilier Cultural și Comunicații Media, a transmis Arhiereasca Binecuvântare a Părintelui Arhiepiscop Calinic, și a prezentat, în cadrul rubricii „Sinaxar”, gânduri despre importantele sărbători din luna noiembrie.
Podul prieteniei dintre Curtea de Argeș și Râmnicu Vâlcea a fost trecut de doamnele Zenovia Zamfir (bibliotecar Biblioteca „Antim Ivireanu” din Rm. Vâlcea) și președinta Ligii Scriitorilor, Filiala Rm. Vâlcea, Luci Trușcă. Zenovia Zamfir a prezentat la Domnești două cărți: „Oameni, Locuri, Istorii” și „Mărturii în Lumina Icoanei”, iar Luci Trușcă a recitat câteva poezii din volumul al IV-lea pe care-l semnează. Domnul Bogdan Grigore a vorbit despre istoria bisericii parohiei Domnești de Jos, care a împlinit 150 de ani de la sfințire.
Volumul „Dialog cu ușile deschise”, avându-i ca semnatari pe prof. Marian -Toni Mecu și Elena (Lavinia) Avram a fost prezentat de prof. dr. George Baciu, care a spus că „autorii acestei cărți fac parte din OAMENII MARI ai Domneștiului. Faptele lor, scrise ori săvârșite cu temeinicie domnească, vor dăinui peste vreme, sfințind locul acesta ivit la umbra posadelor și nu departe de parfumul lacrimii Anei lui Manole”. Profesorul Toni Mecu a sensibilizat auditoriul prin frumoasele cuvinte izvorâte din inima de dascăl și om de cultură desăvârșit: „Am încercat să găsesc căi minunate pe care Dumnezeu mi le arată și să-L apropii de sufletul dumneavoastră. Satul meu îl găsiți în cărțile mele, este satul copilăriei mele, un sat frumos dăruit de Dumnezeu, unde soarele răsare din dosul fagilor, al codrilor, unde diminețile te întâmpină așa de frumos și mulțumești lui Dumnezeu pentru fiecare clipă.”
„Poezia lirică în Muscel”, o antologie realizată de Maria Chirtoacă și Liviu Mățăoanu, a fost și ea adusă în atenția publicului, autoarea rostind un prea frumos cuvânt: „Chiar dacă peste mulți dintre musceleni timpul a trecut prea grăbit, scuturându-și cenușa uitării, ne-am gândit că este frumos să așternem măcar o floare peste amintirea lor și să le aducem memoria la lumină. Valoroși sau nu, înaintașii au trăit aici, au gândit și au simțit românește și, mai ales, scriind, au vrut să lase ceva urmașilor. Din respect, pe lângă cei consacrați îi prezentăm și pe foarte tinerii poeți, cu speranța că vor duce mai departe iubirea aceasta de grai și de neam.”
Momentul poetic a fost urmat de un moment istoric și literar artistic susținut de elevii Liceului Tehnologic Ferdinand I” din Curtea de Argeș. În cadrul rubricii „Repere istorice”, tinerii: Ioana Lungu, XI D; Alexandra Ștefan, XI A; Antonia Tașcă, XI B; Ioana Dogaru, XI B șiVictor Mielu, IX A, au recitat poezii și au citit compuneri în care au vorbit despre ziua de 1 Decembrie 1918. Elevul Narcis Joița, X A a interpretat la orgă, piesa Imnul Regelui”, care a ridicat în picioare spectatorii. Doamna prof. Andra – Carmina Michai, director al Liceului Tehnologic „Ferdinand I” Curtea de Argeș, partener al acestui proiect cultural, a făcut o prezentare a elevilor pe care i-a adus la acest popas cultural, subliniind importanța pe care trebuie să o acordăm educației, istoriei și credinței. În încheiere a spus că elevii au venit să spună: „La mulți ani, Țară Străbună!”
O altă prezentare de carte l-a avut în centru pe avocatul Gheorghe Ciolca. Oaspetele a adus înaintea auditoriului cele două volume de poezie religioasă scrise de domnia sa – „Îngerul copil!” și „Născut din lacrimă”, apoi a recitat poezii din filele lor.
S-a continuat cu un moment literar artistic, derulat sub genericul „De Ziua României” și susținut de elevii: Ronelia Chirițescu, Alessia Ticuță, Cătălina Bădală, Amalia Niți, Teodora Boșcănici, Alexia Belu, Irina Negulescu și Oana Mitu de la Liceul Tehnologic „Petre Ionescu – Muscel” – Domnești. Grupul a fost coordonat de prof. Aura Voica și Maria – Magdalena Ogrinjea.
Rubrica „Tineri la porțile afirmării” i-a readus în atenția publicului pe Raul Moromete și Bianca Diaconu, elevi în cadrul Liceului Tehnologic „Ferdinand I” din Curtea de Argeș, precum și pe Bianca Stoica de la Liceul Tehnologic „Petre Ionescu – Muscel”.
Fragmente din „Din folclorul românesc” au fost interpretate la orgă de Florin Narcis Joița, de la Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, iar un regal de muzică folk a venit din partea elevei Ronelia Chirițescu, pregătite de prof. Cristian Matei.
Întrucât se apropie Ziua Națională, un frumos repertoriu de cântece patriotice a arătat că elevii de la Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel” sunt „Cu țara în suflet”: Emanuel Pădureanu și Ana Stănciulescu, saxofon și fluier – Rareș Stoiciu. În final, „Pe strunele inimii”, a încheiat cu un recital muzical Camelia Liță, de la Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel”.
Cuvântul de încheiere i-a aparținut domnului Ion Doru Smădu, primarul Comunei Domnești, care a mulțumit pentru acest regal cultural și a felicitat pe toți ostenitorii și participanții la acest eveniment.