Ramura dragă filosofului episcop George Berkeley (1685-1753) a fost și a rămas Metafizica, abordând un idealism, care în vremea lui era mai greu de priceput, mai ales că A FI, însemna, după cum s-a mai spus, A FI PERCEPUT!
Mare cunoscător al filosofiei lui Platon, a studiat că prin anul 380 î.e.n., acesta prezintă în opera sa, Republica, teoria Formelor, afirmând că lumea experienței este o umbră imperfectă a realității.
George Berkeley a influențat la rândul său pe filosoful german Immanuel Kant care, în anul 1781, dezvoltă teoria filosofului episcop anglican în „idealismul transcendental”, conform căruia lumea pe care o percepem este doar o slabă aparență.
Puțin mai târziu, filosoful G.W.F. Hegel, înlocuiește idealismul lui Kant, cu „idealismul absolut” – teoria că realitatea absolută este Spirit. Evoluția ascendentă!
Întreaga cunoaștere a oamenilor de știință, aproape din toate timpurile, s-a bazat pe percepție, soră, am îndrăzni a spune, cu intuiția, care a avut un rol primordial în dezvoltarea progresivă a tuturor științelor. E vorba de o intuiție soră și cu o harismă specială a Duhului Sfânt.
Iar ceea ce noi percepem sau intuim, sunt, după mărturia lui George Berkeley, ideile și nu lucrurile în sinea lor, pentru că un lucru în sine, trebuie să se afle în afara experienței.
De bună seamă, aici avem de a face cu idei inspirate, așa cum s-a spus și repetăm, de Atotînțelepciunea Domnului Dumnezeu! Deci, drum drept și sigur, fără serpentine!
S-ar îndrăzni a spune că lumea constă doar din idei și mai ales din minți care percep aceste idei, aici fiind Dumnezeu. Iar de aici, un pas mai departe: „un lucru există în măsura în care percepe sau este perceput de mințile dotate cu nobilă și savantă gândire”.
Pentru George Berkeley, o idee, nu poate semăna cu altceva decât cu o idee; o culoare sau o formă, nu pot semăna cu altceva, decât cu o culoare sau o formă. Ș-apoi una mai nostimă: „Nici corul din Ceruri, nici cele ce trăiesc pe pământ – într-un cuvânt, niciunul din corpurile care intră în compoziția lumii – nu există în lipsa minții!”
Este normal! Cu mine, cuprindem totul!
Calinic Argeșeanul