Skip to main content


Ca în loc de orice început să încercăm să arătăm „silogismul” lui John Dewey: „Problemele apar deoarece încercăm să înțelegem…provocările aduse de viață într-o lume în continuă schimbare, deci, trebuie să înțelegem tradițiile pe care le-am moștenit. Filosofia nu înseamnă să ne facem o imagine adevărată asupra lumii, ca să găsim soluții practice la problemele noastre. Așadar, gândim numai atunci când ne confruntăm cu probleme!”

 

John Dewey s-a născut în Vermont, SUA, în anul 1859. A studiat la Universitatea din Vermont, după care, timp de trei ani, a fost profesor de școală, studiind psihologia și filosofia, predând tot restul vieții la universitățile faimoase americane și a scris mult pe tema unor subiecte foarte diverse: de la educație la democrație, psihologie și artă. Pe lângă munca de cercetare, a înființat și o instituție de învățământ – Școala Laborator a Universității din Chicago – care a pus în practică filosofia educațională a învățăturii prin acțiune, instituția funcționând și în prezent. A continuat să scrie pe teme filosofice și probleme sociale până la moartea sa din anul 1952, la vârsta de 92 de ani.

Lucrările sale remarcabile, sunt: 1910 – Cum gândim?; 1925 – Experiența și natura; 1929 – Căutarea certitudinii; 1934 – Arta ca experiență.

Acest savant a fost tributar unor filosofi care abordau pragmatismul. În anul 1859, lucrarea lui Charles Darwin, Originea speciilor, pune ființa umană într-o perspectivă naturalistă. În 1878, Eseul lui Charles Peirce, Cum să facem ca ideile să ne fie clare, pune bazele mișcării pragmatiste. Iar, William James publică: Pragmatismul: o nouă denumire pentru moduri vechi de gândire, popularizând termenul filosofic „pragmatism”. În anul 1970, Jurgen Habermas aplică principiile pragmatice asupra teoriei sociale, și mai aproape de noi, în 1979, Richard Rorty combină pragmatismul cu filosofia analitică în Filosofie și oglinda naturii (pag. 228).

E bine să reținem ceea ce a gândit esențial John Dewey: Problemele filosofice nu se rezolvă, ci mai ales se depășesc! C`apoi se ajunge la Universitatea de la Vedea! Doamne, ferește-ne!

Calinic Argeșeanul