Mai zăbovim puțin, înainte de a ne despărți de acest spirit chinuit, chiar de la trei ani, de când tatăl său, filosoful și istoricul scoțian James Mill a început să-i predea limba greacă, ceea ce mai târziu a dus la o cădere nervoasă, la vârsta de 20 de ani.
S-a căsătorit cu Harriet Taylor, o mare apărătoare a drepturilor femeilor. Subliniem, că Mill a fost membru în Parlamentul britanic (1865-1868), stăruind punerea în practică a filosofiei sale morale și politice. După cum era și firesc, Mill propune ca societatea să ofere tuturor oamenilor libertatea de a-și căuta fericirea, iar acest drept trebuie protejat de Guvern, care să alcătuiască legi care să susțină libertatea omului de a-și urma propriile scopuri. Această libertate trebuie restrânsă atunci când acțiunile unei persoane împiedică fericirea altora. Mai mult, filosoful Mill ne aduce aminte de Bunul samaritean, care își ajută aproapele într-o parabolă biblică ce demonstrează regula de aur, a lui Mill: „Fă ceea ce ai vrea să ți se facă și ție!” El credea că aceasta ar ridica nivelul general de fericire al societății.
Puțină fericire și pentru femei? Filosoful Mill, puternic influențat de soția sa emancipată, Harriet Taylor Mill, a fost cel dintâi parlamentar britanic care a propus acordarea dreptului de vot femeilor în cadrul reformelor guvernamentale. Apoi a susținut ideea unei economii de piață liberă, unde intervenția guvernamentală este limitată la un minimum necesar, lucru greu de înțeles.
Stuart Mill propune o „revoluție mai blândă, el situând omul și nu societatea în centrul filosofiei sale utilitaristă.”
Ceea ce este remarcabil, pe parcursul vieții, Stuart Mill a fost considerat, pe bună dreptate, un filosof important, iar în prezent este văzut de mulți drept arhitectul liberalismului, iar orientarea sa filosofică de inspirație utilitaristă a avut o influență categorică asupra gândirii sociale, politice, filosofice și economice a secolului XX. Economia modernă a fost influențată de diverse interpretări a modului de aplicare în cazul pieței libere.
O droaie de filosofi, mai tineri sau mai puțin tineri, au fost influențați, cum ar fi: John Maynard Keynes, Bertrand Russel, Karl Popper, William James și John Rawls, toți, un fel de ucenici ai lui Stuart Mill!
Calinic Argeșeanul