Tot citind și răscitind am urmărit cu atenție ca să nu-mi scape din vedere un fenomen care m-a preocupat multă vreme, și anume: fenomenul creșterii! Și cred că pe mulți a preocupat această taină, pe care am numit-o Taina Creșterii!
Celebrul doctor Ciurea, ne însoțește pe drumul nostru și ne spune astfel: „În popor se zice: Dormi, copile, dormi, ca să crești! De ce? Pentru că se știe clar că, atunci când copilul doarme, se secretă hormonul de creștere, alături de ceilalți hormoni. Atunci când omul este în activitate, se luptă, conduce, are activități intelectuale sau fizice în timpul zilei, nu are timp să se odihnească…”
Să nu uităm hipofiza, care se află în creierul uman și care conduce toate glandele endocrine „ca un dirijor”, să nu uităm tiroida, care este metabolismul organismului, se află în partea anterioară a zonei gâtului, a zonei cervicale, de care să avem grijă.
Gândind la toate acestea, ne aducem aminte de Sofocle, care în Antigona, a lăsat posterității o exprimare de admirație asupra Creației: „În lume-s multe mari minuni, minuni mai mari ca omul, nu-s!”. Citind astfel de vorbe, stai pe gânduri și te întrebi cu uimire: „Cine a creat această ființă supremă care este organismul uman și cine a creat acest Creier care este o bijuterie? Nu știm dacă evolutivitatea sau creativitatea, ori dacă ele împreună au dus la o asemenea scară deosebită a puterii, a gândirii, a creierului uman. În creierul oamenilor, care se dezvoltă la toată lumea, se produc foarte multe modificări.”
În acest sens, trebuie să reamintim că sunt și genii, persoane care depășesc prin activitatea lor media de inteligență a creierului uman. Se știe că Newton a avut un creier mai mare, la fel și Beethoven, Napoleon, Oliver Cromwel, Carol Friedrich Gauss, Nikola Tesla. Fruntea lată este un indiciu că activitatea creierului este foarte puternică. Nu înșirăm aici și greutatea și volumul creierului românilor. Este o bogăție de la Dumnezeu!
Trebuie să avem grijă de sănătatea Creierului nostru atât de minunat!
Calinic Argeșeanul