„Savantul a cărui operă îmbrățișează întreaga dezvoltare a omenirii, a cărui gândire se desfășoară în mii și mii de titluri, pornind de la măruntul fapt al zilei, prin articolul de ziar și ajungând până la sinteze uluitoare, de-a dreptul îndrăznețe, în care surprinde și disecă tot ce e uman și universal, istoricul atât de prolific, fără pereche între cărturarii lumii, aparține neamului românesc și poartă numele de Nicolae Iorga”, scria istoricul literar Barbu Theodorescu.
Miercuri, 11 noiembrie 2020, în sala multifuncțională a Muzeului Municipal din Curtea de Argeș, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „Conferențiari argeșeni și musceleni la Vălenii de Munte”, organizată de domnul publicist Radu Petrescu Muscel, în parteneriat cu Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului.
Gazda evenimentului, domnul Ștefan Dumitrache, a deschis evenimentul și a rostit un cuvânt despre viața și activitatea savantului Nicolae Iorga.
Părintele Ovidiu Vlăsceanu, consilier cultural și comunicații media a transmis Arhiereasca Binecuvântare a Părintelui Arhiepiscop Calinic, și a vorbit despre dragostea față de Biserică și Neam a lui Nicolae Iorga, amintind și despre sfârșitul tragic al acestuia din noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1940, împlinindu-se anul acesta 80 de ani. Patriot şi vizionar, profesor şi îndrumător de generaţii, nu şi-a putut ocoli destinul. A căzut lovit de o mână mişelească. Omul, a cărui frunte ar fi trebuit încununată cu lauri, cel care educase generaţii întregi de cărturari, a sfârşit însângerat, lovit, umilit, necinstit, aşa cum nu merita. Crima comisă asupra lui a înfiorat toată lumea.
Domnul Radu Petrescu Muscel a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru atenta purtare de grijă față de cultura argeșeană și musceleană, precum și gazdei pentru căldura cu care a fost primit.
În continuare, a prezentat expozitia itinerantă de fotografie, arătând că, la 11 iunie 1908, an care amintea aniversarea a șase decenii de la izbucnirea memorabilei revoluții muntene din 1848-1849, publicația lui N. Iorga „Neamul Românesc” anunța că mai mulți profesori au luat hotărârea de a ține cursuri de vacanță la Vălenii de Munte. Astfel că în ziua de 2 iulie 1908, ziua comemorării morții lui Ștefan cel Mare are loc inaugurarea Universității populare din Vălenii de Munte.
Expoziția de fotografie va fi vernisată săptămâna viitoare și în municipiul Pitești.