Skip to main content


Câteva tablete se vor putea citi din opera filosofului Plotin, Enneade (tratate scurte): „Frumosul se găsește mai ales în vedere, el există și în auz, în împreunarea cuvintelor și în muzica de orice fel; căci melodiile și ritmurile sunt frumoase, există, însă, dacă ne ridicăm de la senzație către un domeniu superior, ocupații, acțiuni, feluri de a fi, care sunt frumoase; există o frumusețe a științelor, și una a virtuților.

 

Este vreo frumusețe anterioară aceleia? Discuția o va arăta. Ce face că vederea își reprezintă vederea într-un corp, că auzul este cuprins de frumusețea sunetelor? Este o singură și aceeași frumusețe prin care toate lucrurile sunt frumoase, sau există o frumusețe diferită în corpuri și în celelalte ființe? Și ce sunt aceste frumuseți? Sau ce este această frumusețe? Unele ființe – corpurile – sunt frumoase nu prin substanța lor însăși, ci prin participare; altele sunt frumoase în ele însele – ca virtutea, căci este clar că aceleași corpuri sunt când frumoase, când fără frumusețe, ca și cum ființa corpului ar fi diferită de aceea a frumuseții. Ce este această frumusețe prezentă în corpuri? Este primul lucru de cercetat. Ce atrage ochii celor ce privesc și le dă, în contemplare, bucuria?

Dacă descoperim o vastă frumusețe a corpurilor, ne vom putea, poate, servi de ea ca de o treaptă pentru a contempla celelalte frumuseți. Toată lumea, ca să spunem așa, afirmă, că frumusețea vizibilă este o simetrie a părților una față de alta în raportul cu întregul, culorile frumoase se adaugă acestor simetrii; frumusețea din ființe, ca de altfel din toate celelalte, este simetria și măsura lor, pentru cel ce gândește astfel, ființa frumoasă nu va fi o ființă simplă, ci numai – și în mod necesar – o ființă compusă, mai mult – întregul acestei ființe va fi frumos; iar părțile sale nu vor fi frumoase fiecare pentru ea însăși, ci combinându-se în așa fel ca ansamblul lor să fie frumos.

Cu toate acestea, dacă ansamblul este frumos, trebuie ca și părțile să fie frumoase și ele; desigur, că un lucru frumos nu este făcut din părți urâte și tot ceea ce el conține este frumos. În plus, culorile, care sunt frumoase, ca și lumina soarelui, vor fi, în această teză, în afara frumuseții, fiindcă ele sunt simple și nu își trag frumusețea lor din simetria părților.”

Și aurul, cum este de frumos? Și fulgerele care se văd în noapte, cine-l face să fie frumos? Este la fel și cu sunetele!

Frumusețea și Bunătatea vor mântui lumea!

Calinic Argeșeanul