Skip to main content


Ansamblul feudal „Curtea Domnească” din Cetatea Basarabilor, a găzduit în perioada 20-21 august evenimentul cultural: „Curtea de Argeș – leagăn al Ortodoxiei și statalității românești”. În cadrul manifestării s-a desfășurat Festivalul Cavalerul Negru, aflat la prima ediție, organizat de Dacia Concept și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, în parteneriat cu Primăria Municipiului Curtea de Argeș.



 

Pe parcursul celor două zile au fost organizate diferite activități, atât pentru copii, dar și pentru adulți. În prima parte a zilei, Curtea Domnească a răsunat de glasurile celor mici care, însoțiți de părinți și bunici, au avut parte de numeroase activități și surprize pregătite pentru ei: atelier de grafică, de olărit – realizat de meșterii de la Argcoms, muzică și dansuri medievale, dueluri medievale, dar și un frumos program de circ susținut de artiștii de la Cirque D`illusions.

La apus de soare, pe scena pregătită, au urcat invitații, care au bucurat sufletele și inimile celor care au fost prezenți la prima ediție a festivalului.

Deschiderea oficială a evenimentului a fost făcută de către formația „Peregrinii” din Timișoara, iar cuvântul de bun venit intitulat „România de la Argeș” a aparținut părintelui Ovidiu Vlăsceanu – Consilier Cultural și Comunicații Media în cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Un moment istoric, intitulat „Dialoguri istorice” a aparținut părintelui profesor universitar doctor Radu Tascovici și domnului dr. Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, care au prezentat importanța istorică a primului scaun mitropolitan de la Curtea de Argeș, dar și informații despre contextul istoric în care au viețuit Basarabii.

Domnul Vasile Lupașc a oferit detalii despre filmul de animație „O poveste despre Vlad Vodă”, care a rulat pe ecrane. Momentul poetic al serii a fost oferit de actrița Lamia Beligan, care a purtat auditoriul într-o călătorie în versuri.

În cadrul festivalului a avut loc premierea oficială a filmului „Cărări de lumină” realizat de Vasile Lupașc, care a și povestit emoțiile trăite la filmarea peliculei. Periplul muzical a continuat prin  concertul Distinto & Ianna Novac, iar Peregrinii au încheiat prima seară a Festivalului Cavalerul Negru.

A doua seară a întâlnirii cultural-istorice a debutat în sunet de toacă și muzică de la Peregrinii. Pe scenă a urcat familia Udrea, care a emoționat pe cei prezenți prin frumusețea pieselor muzicale, după care Dan Puric a oferit un monolog apreciat la scenă deschisă, fiind urmat de istoricii Leonard Velcescu și Ștefan Dumitrache, care au mers „Pe urmele Basarabilor”.

Un moment muzical a fost susținut de Ion Popa, iar regizorul Nicolae Mărgineanu și actrița Maria Ploae au fost față în față cu argeșenii.

Naiul fermecat al Mariei Mădălina Lupu a răsunat în curtea Basarabilor, prin interpretarea folclorului autentic românesc, purtând auditoriul într-o călătorie de neuitat prin ținutul Basarabilor.

Spectacolul s-a încheiat prin concertul excepțional susținut de soprana Irina Baianț, acompaniată de Orchestra Simfonică București, care, în ciuda picăturilor de ploaie care se transformau în furtună, a ridicat în picioare spectatorii ce au vibrat cu toată ființa la piesele oferite spre ascultare.