Skip to main content

Poate că ar trebui făcută o statistică pe fața întregului Pământ, pentru a se afla care ar fi procentul în neputințele depresiei și de aici și al insomniei. Personal, nu pot spune că sunt bântuit de insomnie, deși, de zeci de ani, noaptea am citit și am scris, fără ca să dorm doar câteva ore. Mai mult, m-am odihnit în drumețiile cu mașina în cele patru județe: Vâlcea, Olt, Argeș și Teleorman, județe unde am inspectat lucrările de consolidare și restaurare a bogatelor și multor monumente istorice și alte construcții. Iar cel mai mult au fost vremurile fără odihnă, din cauza valurilor vieții.

Așadar, pot spune că insomnia este o oarecare suferință, calculându-se că 10% dintre consultări și rețete medicale sunt eliberate pentru somniferele salvatoare pe o scurtă perioadă. Acum când scriu, la radio se recomandă Optisomn! Ca să vedeți!

Preocuparea noastră trebuie să se îndrepte pentru eliminarea cauzelor care provoacă tulburările de somn. Deseori, auzeam pe vecina noastră, Moșica Ana lui Cojoc, bătându-și palma mâinii de picior, zicând: Nu mă mai pot odihni din cauza oboselii! Atunci nu știam ce înseamnă aceasta! Mai târziu, am înțeles pe deplin și de la mama, care făcea planuri de lucru și dorea ca noi se îndeplinim totul în aceeași zi, aceasta ducând la suprasolicitare nervoasă.

Așadar, volumul mare de muncă! Acesta duce la griji suplimentare, și de aici apar nemulțumirile de tot felul. Trebuie să ținem seama și de barometrul moral, după starea noastră duhovnicească. Domnul Dumnezeu ne-a dat somnul bun și sănătos, fără zbuciumări și vise urâte. De multe ori am uitat să-mi fac rugăciunile de seară, mai ales, și îngerul meu păzitor a „uitat” să mă vegheze.

Se doarme cu intermitențe  și după discuții apăsătoare, după păcate care mustră sufletul: „Soarele să nu apună peste mânia voastră”, îndeamnă Sfântul Pavel și să ne culcăm numai după ce ne-am împăcat cu toți ai casei, în familie și cu orice făptură, măcar și în gând, dacă este mai greu altcum.

Să însemnăm cu semnul Sfintei Cruci, înainte de culcare, camera și patul, să stropim cu aghiazmă locuința, să apelăm la îngerul păzitor, la sfântul al cărui nume purtăm, la preotul duhovnic să ne apropiem, cu credință și pocăință de Sfintele Taine și rugăciuni ale Bisericii Ortodoxe, într-un cuvânt să fim cuminți și să trăim creștinește și să scăpăm de gândurile chinuitoare.

Se recomandă: plimbare în aer curat, camera aerisită, se bea un pahar de apă cu miere de albine pentru somn natural!

Calinic Argeșeanul