De la început Du Bois s-a remarcat prin capacități intelectuale excepționale, câștigând o bursă la Universitatea Fisk, studiind în Germania doi ani, la Berlin, după care s-a înscris la Harvard, unde a scris o lucrare despre comerțul cu sclavi, el fiind primul afroamerican care a obținut doctoratul la Harvard.
A ajuns profesor universitar și scriitor, fiind implicat în mișcarea pentru drepturile civile, dar a scris și un elogiu la moartea lui Iosif Stalin. Cu toate acestea, Du Bois luptă pentru egalitatea rasială, pentru care Martin Luther King îl numea: „nemulțumirea sa divină față de orice formă de nedreptate”. A scris mai multe lucrări: 1903 – Sufletul oamenilor negri; 1915 – Negrii; 1924 – Înzestrările oamenilor negri; 1940 – Asfințitul răsăritului, un eseu autobiografic privind conceptul rasial; spunând adesea că Problema secolului XX este o problemă care ține de culoare. Chiar dacă era de culoare, chipul lui se arată ca al unui sfânt de pe icoană! În anul 1957 a scris un mesaj către lume, a redactat un fragment care să fie citit la înmormântarea sa. El își exprimă speranța că orice bine pe care l-a făcut va supraviețui suficient, pentru a-i justifica viața și că lucrurile pe care le-a lăsat neterminate sau pe care le-a făcut greșit, vor fi preluate de alții spre a fi îmbunătățite sau încheiate. Oarecum, profetic a lăsat scris: „Întotdeauna ființele umane vor trăi și vor progresa către o viață superioară, mai cuprinzătoare și mai împlinită”, spunând că „singura moarte posibilă” este aceea de a ne pierde credința în speranța progresului uman. Și mai mult, el are și un silogism: „Aspirăm la o viață mai cuprinzătoare și pentru a o atinge trebuie să credem în posibilitatea progresului, iar dacă ne pierdem această credință, vom suferi o formă de moarte: existența fără creștere și deci, prin urmare, trebuie să credem în viață!
Parcă am avea un substrat creștin în acest silogism și se pare că a avut efect în timp! Sclavagismul a fost abolit ca fiind o dezumanizare organizată de vânzătorii de sclavi. Creștinismul a desființat și sclavagismul.
Calinic Argeșeanul