Skip to main content


Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul – Biroul de Cateheză în simbioză cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș a organizat a IV-a ediție a Concursului județean de creație plastică ”CRĂCIUNUL ÎN CULORILE ROMÂNIEI” la Școala Gimnazială ”Gabriel Marinescu” Tigveni.



 

 

În  cea mai frumoasă perioadă a anului, cea a sărbătorilor de iarnă, Școala Gimnazială ”Gabriel Marinescu”, din localitatea Tigveni și Grădinița ”Căsuța cu povești” din Curtea de Argeș au derulat un concurs de suflet, ajuns la a patra  ediție județeană, intitulat: ,,Crăciunul în culorile României”. Concursul este realizat în cadrul unui parteneriat cu tradiție între Școala ”Gabriel Marinescu” Tigveni și Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului. 

Școlile implicate în proiect au fost: școala gazdă a evenimentului cultural-artistic-Școala Gimnazială ”Gabriel Marinescu” Tigveni, GPN ”Căsuța cu Povești” Curtea de Argeș, Scoala Gimnazială Valea Danului, Scoala Gimnazială Musătești, Scoala Gimnazială Corbeni. 

Coordonatorii proiectului au fost dascălii inimoși: profesor pentru învățământul preșcolar, Ramona-Maria Ciolpan, directorul școlii Tigveni- profesor Emilia-Mihaela Dumitrescu, directorul școlii Valea Danului-  profesor Elena Ilina, profesor Maria Popescu, alături de Părintele Dan- Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul, care a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și a felicitat pe toți participanții și Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș. Printre obiectivele activității extrașcolare amintim cultivarea unora dintre valorile ce ne definesc: istoria națională,  credința, tradițiile românilor, obiceiurile, concretizate în creații plastice, ornamente pentru bradul de Crăciun, colaje. 

Proiectul a mobilizat elevi și profesori din școlile și grădinița coordonatoare (Tigveni, Bîrsești, Mușătești, Corbeni, Valea Danului, GPN Căsuța cu Povești), dar și din  școli  și grădinițe din municipiul Curtea de Argeș (Școala Gimnazială Basarab I). S-au alăturat Școala I. L. Caragiale din Pitești și școli din localitățile Ciofrângeni, Albești, Poienarii de Muscel, GPN Lumea Copiilor Topoloveni. 

Un loc aparte a fost alocat în cadrul acestui proiect copiilor cu CES din școlile participante, dar și celor educați  la Centrul Special Marina, copii care ne-au surprins plăcut cu lucrările lor. Activităţile din cadrul acestui proiect ne-au dau posibilitatea să punem în lumină creativitatea şi imaginaţia elevilor şi a cadrelor didactice implicate, în a promova cultura și  valorile  naționale creștine. Atmosfera a fost una de sărbătoare. Alături de colectivul școlii gazdă s-au aflat și autoritățile locale, primarul localității Tigveni, Constantin Smeu și viceprimarul Filip Vasile.

Proiectul propus contribuie la formarea laturii estetice a personalității umane, la dezvoltarea gustului pentru frumos al copiilor. Cu toții ne aducem aminte, în această perioadă, cu nostalgie, de copilărie, de emoțiile prilejuite de sărbătorile de iarnă, de Nașterea Mântuitorului celebrate la sfânta biserică și în jurul bradului alături de cei dragi.Toate acestea rămân icoane vii în sufletul nostru, aureolate de chipurile celor dragi: părinți, bunici. Copilăria, ne dăm seama, în astfel de evenimente că este o stare de spirit. Creațiile copiilor participanți la acest proiect surprind în culorile tricolorului emoțiile vârstei de aur a omului, emoții ce trec dincolo de timp și ne luminează viața interioară. Ajunşi adulţi să nu uităm bucuriile copilăriei și să ne bucura de minunile care ne înconjoară. 

Școlile participante la acest proiect și-au propus redescoperirea mândriei de a fi român, asociată cu bucuria Nașterii Domnului. Copiii readuc prin creațiile lor lumina Nașterii Domnului, etern far călăuzitor al vieților noastre de creștini. Școala Tigveni a fost timp de două zile un adevărat atelier de creație, la care au participat cei mici și cei mari, inclusiv părinți. 

Organizatorii își propun să continue misiunea de educație a copiilor deoarece aceste valori dezvoltă necesarul de îmbogăţire a nivelului de cunoştinţe al elevilor, dar şi formarea personalităţii acestora, mulțumind tuturor celor care au fost alături, colegelor din echipa de proiect și colegelor ce au venit cu copii la eveniment, îndrumându-i cu dragoste în realizarea lucrărilor și ne-au transmis frânturi de suflet și lumină, creionate cu talent și sensibilitate.

Privind creațiile copiilor, ne reîntoarcem și noi, adulții în puritatea și inocența copilăriei, prețuind darurile de Crăciun: un colind, o portocală, o felicitare sinceră, un zâmbet cald, o oră de tihnă alături de cei dragi acasă în jurul bradului.

Copiii participanți au cântat cu bucurie și sensibilitate colinde, vestind astfel Nașterea Domnului Iisus Hristos. Au fost răsplătiți cu fructe și dulciuri de către organizatori.