Skip to main content


De la începutul Filosofiei clasice grecești să mergem în văzduhul filosofiei chineze, tot aproape ca timp, aici fiind vorba de filosoful Lao Zi (secolul VI î. Hr). Acest învățat s-a născut în satul Chu, având numele de Lao Tzu, fiind cunoscut drept Lao Zi (Bătrânul Maestru).

 

El a lucrat ca arhivar la curtea Zhou și era, adesea, consultat de către Confucius (551-479 î.Hr.), cu privire la ritualuri și ceremonii. La o vreme a părăsit postul de arhivar și a călătorit în căutarea solitudinii (adică a singurătății).

După cum se știe, în secolul VI î. Hr., China suferea din cauza războaielor interne care măcinau integritatea omului, apărând o nouă clasă socială, care se ocupa cu alcătuirea unor noi strategii de guvernare mai eficientă, acest ansamblu al ideilor, au dus la înființarea celor O sută de Școli de Gândire. Această osteneală a filosofiei orientale a coincis cu apariția filosofiei în Grecia, și au avut drept preocupări comune: stabilitatea într-o lume în continuă  schimbare, filosofia chineză a evoluat dinamic în politica practică.

După cum, de altfel, se vede de la prima vedere, în gândirea filosofică chineză, preocuparea era mai mult pe orizontală, ocupându-se mai mult de moralitate și etică, decât de tainele Universului. Deci, cu picioarele pe pământ și cu lucrarea practică a minții.

Cine știe ce este: Tao Te Ching? Se traduce astfel: „Cartea despre Cale și Putere”. Această operă i se atribuie lui Lao Zi (Lao Tzu), un fel de Cod de Guvernare, bazat pe virtutea care poate fi găsită urmând pe Tao (Calea) și care stă la temelila filosofiei chineze, cunoscută în Istoria Filosofiei, drept Taoism!

Dacă dorim și noi să cunoaștem și să înțelegem viziunea celor din Antichitate, vom vedea că schimbările sunt ciclice, ca o expresie a lui Tao (Calea) care generează cele 10.000 de manifestări care alcătuiesc lumea văzută și nevăzută, de care noi ne putem îndepărta de (Calea -Tao), având liber arbitru, agățat de noi ca scaiul de oaie, afectând astfel echilibrul armonios al lumii, și că a trăi o viață virtuoasă, înseamnă a trăi în conformitate  cu Tao (Calea). Dar aceasta nu este ușor și este greu a filosofa pentru că este dincolo de orice concept uman. Ce se recomandă? Să trăim în armonie cu natura, lipsiți de ambiții păcătoase și dorințe uzurpătoare.

Pentru că Tao (Calea) este un drum nou în viață, Iisus Hristos, pe Sine S-a arătat lumii ca fiind „Calea, Adevărul și Viața!” (Ioan 14, 6). După cum vedem la Lao Zi, a prevestit venirea lui Iisus Hristos și că magii (oamenii de știință, din Răsărit) au venit să se închine lui Iisus Hristos, Împăratul Iudeilor! (Matei 2, 1-2).

Calinic Argeșeanul