La sfârșitul lunii iulie, pe 30, s-a hotărât a fi ziua cea mai importantă și fericită din toate zilele anului, după Nașterea și Învierea lui Iisus Hristos, Domnul nostru!
Prin secolul al VIII-lea, înainte de Hristos (ca Fiu al Omului), celebrul Homer, în Odiseea, VIII, una din operele sale, cuprinde și cugetarea poetică: „Căci un prieten, când e un om, întrece și pe un frate”, deși și aici, proverbul românesc te avertizează: „Frate, frate, dar brânza-i pe bani”.
Puțin mai încoace de Homer, filosoful Aristotel (384-322 î. Hr.) ofta din răsputeri, zicând: „Ah, prieteni! Nu există prieteni!”
Apoi, ducele Florenței, Cosimo de Medici a formulat o maximă teribilă împotriva prietenilor perfizi sau nepăsători: „Veți citi (spune el) că ni se poruncește să iertăm pe dușmanii noștri, dar nu veți citi defel că ni se poruncește să iertăm pe prietenii noștri!”
Cei mai mucaliți, mai vorbesc despre prietenii de ocazie, găsind o asemănare cu rândunele sau berzele, care vin primăvara și pleacă atunci când vine frigul! Și una și mai cu durere: „Prietenia dintre frați seamănă cu lemnul de aloe, care nu se vede înflorind decât o dată la o sută de ani”…parcă ar fi spus: niciodată!
Dar și Laurenzo Maginificul a pățit-o cu prietenii: „Mă pot încrede mai mult în dușmanii cinstiți, decât în prietenii falși!”
Cărturarul filosof Helvetius (Despre suflet), meditează: „Fiecare repetă, după Aristotel, că nu există prieteni și fiecare în particular, susține că el este un bun prieten. Aceste două afirmații atât de contradictorii se bazează pe faptul că pe tărâmul prieteniei există mulți ipocriți și mulți oameni care nu se cunosc pe ei înșiși.”
Mai la obiect, Nietzsche filosoful, scrie: „Împărtășirea lucrurilor, nu a suferințelor creează prietenul”, și nici atunci, dacă nătărăul din fața ta este invidios pe fericirea ta!
Iată cum privește lucrurile și Blaise Pascal: „Într-un suflet mare, totul este mare, iar într-un suflet mediocru, totul este mediocru; prietenia, ca și toate celelalte.”
Cine ar fi cel mai bun prieten, întreabă M. Unamuno: „Câinele ar fi cel mai bun prieten al omului, dacă ar avea parale!” Dar leul care a murit pe mormântul Sfântului Gherasim? Dar Colț Alb?
Cine este și rămâne cel mai fidel prieten pentru totdeauna? Ați auzit de IISUS HRISTOS? El este și rămâne, de-a pururi, cel mai bun și veșnic prieten al zidirii sale! Să-i dăruim inima și să-I întindem mâna ca să ne salveze!
El este prietenul pururea treaz ca să ne salveze!
Calinic Argeșeanul