După cum scrie, cu mult har scriitoricesc, neurochirurgul Alexandru Ciurea, al șaselea mister al Creierului îl reprezintă starea de veghe. Noțiunea de stare de veghe este alternativa la somn, reversul medaliei.
„Din 24 de ore, trebuie să acordăm un număr de ore somnului și un număr de ore pentru starea de veghe, de funcționare. La o persoană adultă, orele de somn pe 24 de ore ar trebui să fie între 6 și 7 ore. Dacă însă are loc această picoteală sau căscat, adică se produce o anoxie cerebrală, când nu mai funcționează bine celulele active, în special din triunghiul cerebral este dovedit că nu trebuie să o întrerupem. Este bine să dormim câteva moment cu capul pe laptop. Câteva minute de picoteală, de liniște, de totală detașare de ce este în exterior ne ajută să ne refacem. Orice fel de biciuire de tip cafea tare sau alte stimulente pe bază de cofeină, nu conduc la o performanță mai bună. Somnul de noapte va fi cel care va împinge a doua zi starea de veghe, pentru ca organismul să poată funcționa în condiții bune. Un somn prost și neodihnitor duce la o stare de veghe proastă și, deci, la o totală performanță cerebrală proastă. Nu mă refer doar la cea intelectuală: poate să fie performantă. Cele două, alternanța aceasta de organizare cerebrală, somn-veghe, au fost studiate foarte mult, iar rezultatul a fost noțiunea de „ceas biologic.”
După cum am spus, cu câteva „tablete medicale” mai în urmă, mă plâng și eu, ca tot păgubitul, că nu mai dorm noaptea, de frica vizitei „domnișoarei cu coasa”, că am dorit să mă pristăvesc (mor) în somn. Așa că am ajuns în ipostaza stării de veghe. Adică, mai pe direct, ar veni întrebarea: dar cum te odihnești plângărețule, dacă nu dormi nici noaptea și nici ziua?
Ați auzit și pe alții, că atunci când merg în mașină, din când în când, mă apucă o picoteală nesimțitoare și intru într-un somn pe furate, de câteva secunde sau minute. După două, trei și până la patru stări de veghe, îmi revin din oboseala acumulată, și mă regăsesc într-o formă de parcă aș fi dormit o noapte întreagă, într-un somn adânc și binefăcător.
Așa îmi ajută, Domnul Dumnezeu, ca să-mi refac puterile de moșneag arțăgos! Credeți-mă! Nu vă spun povești!
Calinic Argeșeanul