Skip to main content

La Casa Scriitorului din Oiești Pământeni, și acum noul schit închinat Sfintei Teodora de la Sihla și Sfântul Nifon, Patriarhul Constantinopolului și al Țării Românești (1503-1505), am dispus săparea unei fântâni pentru apă, că așa făcea și tata prin munții Neamțului, pe drumurile care duceau spre mănăstiri și schituri.

Locul a fost depozit pentru îngrășăminte chimice. Când s-au făcut analizele apei, s-a constatat că aceasta are un procent periculos de nitrați, apa fiind o otravă pentru om și chiar animale. De frică să nu se întâmple vreo nenorocire, am hotărât ca, imediat, să se astupe ca prevenție, pentru sănătatea oamenilor și a animalelor.

Am înțeles, astfel, că prima sursă de nitrați o reprezintă îngrășămintele chimice, de diferite soiuri, cum ar fi:

  1. Amoniacul anhidru: este solubil în apă 89,9%.
  2. Sulfatul de amoniu, rezultat din fire sintetice și din industria oțelului, toxic pentru plante;
  3. Azotatul de amoniu: conține 33-34% azot care, în prezența produselor petroliere face explozie. S-a constatat că între îngrășămintele chimice și cele organice există interacțiuni negative, adică, dacă se combină, producția este mai mică și e bine să nu se amestece. Se știe din datele statistice că în spațiul european folosirea îngrășămintelor chimice este peste cota admisă.

Spre exemplu: în Europa de Vest, se folosesc aproximativ 10 milioane de tone pe an de îngrășăminte cu azot și 17 milioane de tone pe an de îngrășăminte mixte (azot, fosfor, potasiu).

În Europa Centrală și de Est, se folosesc 2 milioane tone pe an de îngrășăminte cu azot și circa 3 milioane de tone pe an de îngrășăminte mixte (natriu, fosfor, potasiu) cu tendința de creștere peste cota admisă.

Am fost întotdeauna împotriva chimizării solului și am sfătuit să se folosească îngrășăminte organice, din făbricuțele noastre locale: diverse bălegare de oaie (mai ales), de bovine, de cabaline, de păsări și alte excremente. Am dispus ca frunzele de copaci să rămână în parcuri și peste tot ca un îngrășământ natural, frunze care putrezesc și îngrașă solul.

Toate pădurile de pe fața Pământului se hrănesc în mod natural, fără intervenția brutală a omului. În păduri nu găsim nitrați și nici în apa izvoarelor naturale, pe care să le folosim!

Calinic Argeșeanul

Close Menu