Marele Mitropolit și Sfânt al Țării Românești, Antim Ivireanul, în cartea sa, Didahii, scrie: „Ține cumpăna judecății drept și nu lăsa să-ți spurce unii și alții auzurile, cu vorbele lor cele stricătoare”! Este o recomandare și o avertizare, în același timp.
Strălucitul Neam Românesc are o bogăție de proverbe și în acest sens. Să vedem, barem, unele dintre ele: „Precum nu vrei să-ți ia ale tale altul, așa și tu să nu iei ale altuia, aceasta se înțelege dreptate!”
Iată, pe scurt, și definiția românului, dată Dreptății! „Fii tată celor buni și bici celor răi! Dreptatea se închipuiește fără ochi și fără mâini, că nici în obraz se uită, nici mită primește! Când cei buni se depărtează și cei răi se-mbrățișează, ce dreptate mai aștepți în stăpânirea ta? Dreptatea niciodată nu piere! Dreptatea toate biruiește, și adevărul decât toate mai tare este! Nedreptatea răstoarnă scaunele puternicilor! Nedreptățile scrie-le pe nisip, iar binefacerile pe marmură! Dreptul tău să ți-l păzești și îndatorirea să ți-o împlinești! În Dreptate este cuprinsă toată virtutea! Unde dreptatea lipsește, acolo tâlhăria împărățește! Rodul ostenelilor tale, dreptul tău cel mai firesc! Dreptatea nu ascultă nici de lacrimi, nici de daruri! Ce este drept, nu-i păcat!”
În opera sa, Etica nicomahică (V, II, 1129) filosoful Aristotel, ne arată, că: „Nedrept poate fi; odată cel ce calcă legea; apoi, al doilea hapsânul care înșeală pe alții, al treilea, dușmanul egalității. Prin fapte ale dreptății putem deveni drepți și prin fapte ale cumpătării cumpătați. Dreptatea legală nu este numai o simplă parte a virtuții, ci este virtutea întreagă, iar nedreptatea, care-i este opusă, nu este o parte a răutății, ci răutatea întreagă!”
Marele om de cultură, Goethe (Poezie și adevăr) a subliniat în chip cu totul remarcabil: „Într-un Stat bine întocmit chiar și ceea ce-i drept, nu trebuie să se întâmple într-un mod nedrept!”
În cartea sa: Sistemul naturii D`Holbach, meditând la Dreptate-Nedreptate, scrie, că: „Fără justiție societatea nu poate să procure vreo fericire!”
Dar filosoful Platon, în opera sa Republica, ce scrie? „Nedreptatea produce tulburări, luptă și ură între ceteățeni, pe când dreptatea dă naștere la concordie și prietenie. Cea mai mare nedreptate este a părea drept, fără a fi!”
Ce strigă, peste veacuri, Mihai Eminescu: „Zdrobiți orânduiala cea crudă și nedreaptă/ Ce lumea o împarte în mizeri și bogați/ Faceți ca-n astă lume să aibă parte dreaptă,/ Egală fiecare și să trăim ca frații!”
Să împlinim Testamentul social al celebrului Mihai Eminescu!
Calinic Argeșeanul