Skip to main content

De mai multe ori, tot mergând pe la spitale de urgență, am auzit mereu vorbindu-se despre „efectul placebo”, care în limba latină ar însemna „voi plăcea”, și așa se poate demonstra efectul imaginației asupra materiei, asupra corpului nostru cuprins de diferite boli.

Se cunoaște de multă vreme acest efect placebo și este abordat în permanență. Cu bucurie trebuie să-i mulțumim Domnului Dumnezeu pentru că pune la lucru pe unii oameni, care, în tăcere rodesc, aplicând meșteșugul și pregătirea materialului pentru școală, dar și pentru cultura generală. Acum avem spitalele dotate cu aparatură sensibil performantă în domeniul neuroștiințelor, care pot vedea, spre bucuria cititorului, efectul placebo în creier și, după cum spune Fabrizio Benedetti, puterea de imaginație umană poate „pune în mișcare mecanisme similare celor activate de medicamente”. Imaginația poate influența creierul, deși poate determina schimbările biologice în corp.

Cercetătorii medicali au putut observa tomografiile cu emisie de pozitroni (PET), că o intervenție placebo declanșează descărcarea neurotransmițătorului dopamină în centrul de recompensă (nucleul accumbens) numit și centrul așteptării.

Centrul de recompensă este activat când ne bucurăm de ceva frumos, când ne așteptăm să se întâmple un lucru bun. Trebuie să recunoaștem și să recompensăm pe cei care ne împărtășesc și alese bucurii. Să înțelegem că efectul placebo depinde de propriile așteptări, de capacitatea de a ne activa reprezentări asociate cu speranța, nu cu teama și resemnarea.

Să vedem acum ce se întâmplă cu așteptările efective de ordin negativ, vorbind acum despre efectul nocebo, care în limba latină sună cam așa: „voi face rău”, pentru că pacienții s-au plâns de influența telefonului mobil asupra durerilor de cap, pentru că 68% de persoane s-au plâns de dureri, indiferent dacă telefonul era deschis sau închis. Potrivit lui Oftedal, simptomele au fost provocate de așteptări negative, adică așteptăm să nu ne vindecăm, dacă nu avem vreo hibă la piciorul rupt.

Să nu uităm: creierul poate suferi transformări, chiar și atunci când doar vorbim. Să avem gânduri bune, hrănite cu Duhul Sfânt și să credem în minunile vindecării și a rezolvării nerezolvatelor!

Să ne încredințăm viața noastră Domnului Dumnezeu și să-L lăsăm să lucreze El și să nu-L tulburăm cu „înțelepciunea” noastră săracă!

Calinic Argeșeanul