Skip to main content

Nu știm exact meniul de care se folosea Mihai Eminescu! Oricum, ceva putem ști, mai ales că în anul 1622, deci acum 403 ani, Martin Optiz scrie în Imnul său închinat românilor, un meniu cu 9 feluri de bucate, de Domnul Dumnezeu binecuvântate.

Acolo amintește și despre un „suc” special, pe care medicii ni-l recomandă și nouă astăzi, îndemnându-ne să trăim sănătos și fără toxine. Deci, pentru tot românul, se recomandă, ca izvor de energie, două dintre cele mai bune „sucuri” simple, din struguri și din mere, sucuri care furnizează organismului cantități însemnate de calciu, curățind concomitent ficatul și rinichii și hrănind sistemul nervos și endocrin. Mai mult, oprește dezvoltarea tumorilor, elimină radicalii liberi, elimină toxinele și mai ales metalele grele și minerale, fortificând sistemul cardiovascular.

Suc de mere: susține digestia, fortifică organismul, elimină radicalii liberi!

Sucuri din combinații de legume: vom reda câteva rețete simple la îndemâna tuturor:

Combinație din: morcovi, sfeclă și pătrunjel;

Combinație din morcov, sfeclă și spanac;

Combinație din morcov, spanac, țelină și pătrunjel;

Combinație din muguri de lucernă și pătrunjel;

Combinație din iarbă de grâu (grâu încolțit) și mugur de lucernă;

Cel mai simplu: sucuri din varză proaspătă, cu efect activ împotriva afecțiunilor cancerigene.

Rețetele pot fi îmbogățite după gustul și mai ales după cum primește organismul astfel de întâmpinare profilactică.

Să nu uităm că salatele din legume, combinate tot după gustul fiecăruia, în porții potrivite, ajută la sănătatea organismului nostru bombardat cu tot felul de toxine.

Și mai mult, se pot consuma legumele în mod natural, și în combinații variate. Se pot adăuga, după gust, roșii, castraveți, conopidă, câte un pic de ceapă și praz.

Mihai Eminescu prefera salatele și sucurile din struguri negri!

Calinic Argeșeanul