Skip to main content


Mare bucurie ne cuprinde inima, și sufletul saltă de veselie, atunci când spunem, după o întâlnire de dialog, cu sine și cu alții, că am avut o idee bună! Am putea spune că ideea are ca rudenie gândirea, din care răsar, ca florile pline de parfum, ideile ziditoare, inspirate dintr-o minte sănătoasă și adumbrite de puterea Duhului Sfânt!

 

Orice ideea are rădăcină în trecut și cum se mai spune, frunzișul în viitor, și este asemenea unei stele de pe cer sau a unei perle, din adâncul mărilor și oceanelor. Ideea, dar cine n-are idei, este ca o hrană a creierului, iar a gândi înseamnă a te hrăni. Parcă auzi pe unii zicând: ne-am gândit și, iată, ne-a venit o idee!

Uneori, ne vine câte o idee, după o gândire mai scurtă sau mai lungă, sau chiar în mod instantaneu, rostind entuziasmat: mi-a venit o idee sfântă, curată, dinamică, încurajatoare, plină de farmec și aducătoare de o bucurie și mulțumire de inimă, mai ales atunci când pui în aplicare acea idee.

Dacă se întâmplă, să ne vină în „vizită” idei care străfulgeră de răutate, urâciune, răzbunare alunecătoare, neiertarea oamenilor care ne-au greșit, atunci ideea nu mai este hrănită din harurile Duhului Sfânt! Este un mare pericol să ne stăpânească idei distrugătoare! Ele vin de la duhul cel rău care ne bântuie gândirea. Ca să scăpăm de asemenea pericole, să avem grijă să punem stavilă acestei rătăciri: „Și ochiul să-l țintim/ Către Idee, înger încins de un nimb divin.” Adică, să punem genunchiul la rugăciune și să cerem ca Domnul Dumnezeu să ne lumineze mintea și să ne arate dacă ideile noastre sunt de la El, sau sunt de la puterile întunericului.

Noi, oamenii, am fost înzestrați de Domnul Dumnezeu cu posibilități imense de a gândi, de a avea idei, izvorâte din zările larg deschise, care fac să încolțească în minte idei generale, iar dacă avem un orizont limitat de cultură și educație, năvălesc spre noi idei fragmentare și nu tocmai fericite, înscriindu-se în zona idiotismelor.

Se aud, uneori, expresii usturătoare, printre care: ești un idiot! Este o rostire devastatoare, ca să rostești un cuvânt ca acesta, atât pentru cel care rostește, dar mai ales pentru cel avizat. Zicea unul: domnule, mi-a zis o vorbă de m-a turtit!

Dacă ne cultivăm și stăruim la educația noastră, vom gândi idei bune, ziditoare, pentru noi și pentru ceilalți și vom putea spune, fără teama de a greși, că „Suprema putere ce stăpânește neamul omenesc este Ideea!”

Calinic Argeșeanul