Să ne întrebăm dacă Arta, în complexitatea ei, are vreun rol major în viața noastră, a fiecăruia dintre noi? Se susține că astăzi, Arta este singurul spațiu și chiar singura dumbravă de experimentare a viziunii clare despre ființa umană integrală.
Prețuirea Artei nu trebuie să fie, nicidecum, un „lux”, după cum a merge la Teatru, la Filarmonică, la cercuri literare sau la dansuri populare, nu trebuie considerate căi alese de care se bucură numai o parte dintre oameni! Dar nici cei care fac pelerinaje sau merg în mod constant la biserică, nu trebuie să se considere o „excepție”, ci chiar o lucrare normală în domeniul Credinței! Adică? O viață așezată în parametrii normalității! Am întâlnit oameni de știință și alte celebrități, încununați de o modestie îngerească, și se bucurau într-o simplitate exemplară!
Artiștii adevărați și nu cei care „strâmbă” viața și percepția normală, și au o relație cu Arta, pot reflecta cu deosebire și putem să ne gândim la „abundența posibilităților umane”, de care sunt înzestrate ființele raționale, create de Domnul Dumnezeu!
Avem fantezie pe parcursul vieții? Avem o forță specială, creativă și productivă, așa cum au avut și au oamenii de știință?
Deseori, cu respect, gândul nostru merge către Carl Jung, care afirmă că procesul creator constă în însuflețirea capacităților esențiale ale omului, care se exprimă în fantezii, acolo „unde fantezia creatoare se manifestă liber” (C. G. Jung, Despre fenomenul spiritului în artă și știință, traducere de Gabriela Danțiș, Trei, București, 2007, pag. 85).
Ceea ce este normal și sănătos, este să avem bunăvoința să nu uităm că toți oamenii au o stare de a avea dese întâlniri cu fantezia, după capacitatea fiecăruia, să avem nițel timp pentru această ipostază și să se considere acest lucru important.
În viața mea, destul de lungă, am avut bucuria să visez, nu numai noaptea, în stare de veghe, dar să fiu „fiul din flori” al fanteziei și imaginației! Toate gândurile și toate planurile le-am așezat cu Artă în programul de peste 60 de ani! Toate s-au împlinit, una câte una, atunci când a binecuvântat Domnul Dumnezeu!
Fără aprobarea Domnului Dumnezeu să nu îndrăznim să clădim!
Vom clădi totdeauna în gol! Și vom afla mai târziu că lucrarea și viața noastră n-are temelie de piatră! Casă de Piatră, fraților!
Calinic Argeșeanul