Skip to main content


Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul-Biroul de Cateheză a organizat o activitate creativă și educațional-catehetică la Școala Gimnazială Nr. 1 Valea Danului.



 

Elevii din clasa pregătitoare, îndrumați de doamna profesoară, Ileana Ghiță au încondeiat, desenat și colorat ouă numind activitatea: Tradiții populare: Ouăle de Paști. Ei au folosit diferite tehnici tradiționale de încondeiere a ouălor de Paști, cum ar fi vopsirea lor în culori vii și aplicarea de simboluri religioase, modele și desene, pictura manuală sau folosirea de autocolante și șabloane. Rodul muncii celor mici sunt oferite ca daruri sau folosite pentru decorarea casei în timpul sărbătorilor de Paști. Acestea aduc un sentiment de bucurie și colorare în casele oamenilor și sunt adesea considerate obiecte prețioase și decorative. Ouăle sunt un simbol universal al vieții, fertilității și reînvierii, iar încondeierea lor este o practică veche care celebrează aceste simboluri în timpul sărbătorii Paștelui.

Pentru a aduce bucuria Floriilor mai aproape, la Biserica Valea Danului, copiii de la școala din localitate îmbrăcați în costum popular, coordonați de doamna profesoară de religie, Claudia Matei au participat la Sfânta Liturghie și la final au interpretat frumoase pricesne specifice perioadei Postului Mare. Pricesnele sunt expresii ale credinței și spiritualității noastre și împodobesc atât de frumos Sfintele Slujbe, dar și sufletele celor ce le înalță spre ceruri și a celor ce se fac părtași ascultându-le. Astfel, prin aceste cântări ne deschidem sufletele spre a ne învrednici de marea sărbătoare a Învierii Domnului.

Apoi, credincioșii au putut vedea o expoziție de artă tradițională și de “pictură cu acul” așa cum se numește arta goblenului susținută de Floarea Diaconu-meșterul popular și de Cornelia Mateescu, enoriașele parohiei.

 Activitatea desfășurată în cadrul Proiectului educațional inovativ ”Educație prin Obiceiuri, Tradiții și Credință, Biserica şi şcoala – apărători ai neamului!” a fost coordonată de doamna profesoară, Elena Ilina-directoarea școlii, alături de Părintele Dan-Florin Obrocea, Consilier Învățământ și Activități cu Tineretul și de Părintele Vasile-Cornel Ilina, Coordonatorul Biroului de Cateheză și Activități cu Tineretul din cadrul Protoieriei Curtea de Argeș.

Activitatea s-a derulat în baza parteneriatului dintre Școala și Biserica din localitatea Valea Danului și este înscrisă în Agenda Catehetică a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pentru anul 2024.

Bucuria Floriilor și încondeierea ouălor contribuie la atmosfera de reflecție și rugăciune a credincioșilor în această perioadă de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui și aduc un sentiment de prospețime, bucurie și speranță în timpul acestei perioade speciale a anului.