În prezentarea dinainte a fost vorba despre discursurile „înfocate” și adânc simțite a domnilor Sila și Sbiera, Mureșan, și Procopeanu, preot din Dorna.
Și, continuă Mihai Eminescu: „Nu mai puțin au fost aplaudate toasturile d-lor Costinescu, Stănescu, reprezentant din Arad, a Preasfinției Sale, episcopului Filaret Scriban, și a venerabilului egumen al mănăstirii, Ciupercovici.
După scularea de la masă, atât duminică cât și luni, se începură improvizările adevăratei petreceri comune. La sunetul armonios a unei excelente orchestre din Suceava, în mai multe părți ale porticului se încinseră danțurile cele mai aprinse, atât naționale, cât și străine. Era frumos a privi hora jucată de juni și de domnișoare române din diferite provincii. Pentru variație, în intervalele danțurilor, câțiva tineri cu vocea melodioasă intonau solo cântece naționale ce erau ascultate și aplăudate de publicul obosit de danț, cu mare frenezie. Nu trebuie să uităm a mai aminti că luni de cătră sară toți oaspeții au ieșit afară din portic și au improvizat pe plaiul umed de ploaie un șir de danțuri. Într-o parte danțau grupele de oaspeți, în ceialaltă poporul. Așa erau de înveseliți cu toții încât nici ploaia ce picura din când în când nu putea să întrerupă cursul danțurilor.
Pentru ca și poporul adunat la serbare, atât din satul Putna, cât și din căteva sate din apropiere, să ducă o amintire vie în inima sa, n-au lipsit măsurile cuvenite pentru a-i inspira și lui interes cătră însemnătatea sărbătoarei. Astfel, câțiva din inteligență au adunat pe țărani în sat, de acolo punându-se în fruntea lor i-au condus în sunetul marșului în monastire, unde au îngenunchiat de mai multe ori și au făcut închinăciuni înaintea arcului de triumf și a fațadei monastirii, pomenind numele marelui Ștefan. Apoi, intrând în curtea bisericii au fost întâmpinați de venerabilul egumen, care și de astă dată le-a adresat cuvinte pline de învățătură și de sfaturi adevărat părintești. Încât pentru ospăț pentru popor comitetul s-a îngrijit de un bou, care s-a fript întreg și s-a împărțit pe movila de lângă portic în regula cea mai bună.”
Zic și eu, bietul bou, a participat și el la serbarea Putnei pe post de pastramă!
Calinic Argeșeanul