Skip to main content


Mănăstirea Sf. Ilie Paltinul din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și-a sărbătorit astăzi hramul. Foarte mulți pelerini au urcat pe Transfăgărășan, la cota 1200 m, pentru a participa la Sfânta Liturghie care a fost oficiată Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiescop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



De asemenea a fost săvârșită slujba parastasului pentru toți ctitorii  care au contribuit în timp la construcția acestui ansamblu monastic, precum și pentru toți lucrătorii care au pierit în timpul lucrărilor executate la Transfăgărășan.

Prezent la Sfânta Liturghie, părintele arhimandrit Cleopa Nistor, administratorul Centrului Socio-pastoral ,, Sf. Maria” Techirghiol, a primit din partea Ierarhului Argeșean distincția eparhială ,, Crucea Basarabă”   

În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a vorbit că o țară poate fi salvată de la primejdie având exemplul Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul  – un model de ascultare și credință. De asemenea au fost  evidențiate eforturile depuse la construcția mănăstirii pe unul dintre cele mai cunoscute trasee turistice din România.

Acest Sfânt Altar, cu hramurile Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și Acoperământul Maicii Domnului, s-a ridicat în perioada anilor 1994-2015.

Terenul în suprafață de 2.500 mp., pentru construirea mănăstirii de monahi, a fost donat de către Familia Vintilă și Filoteia Chiriac, din Albeștii de Argeș.

În 27 februarie 2011, a fost instalat primul stareț al Mănăstirii Sfântul Ilie Tesviteanul, în persoana Părintelui Protosinghel Nicodim Cecală, care dimpreună cu fratele său Constantin, au pregătit și au pus fresca pentru pictură, cu mâinile lor, pe întreaga suprafață a bisericii.

Zugrăvirea bisericii în tehnica fresco a fost făcută de ucenicii stagiari ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Noua biserică a fost zidită spre aducere aminte și veșnică pomenire, pentru toți lucrătorii care au căzut la datorie, construind Transfăgărășanul.