Skip to main content

În Duminica Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor piteșteni din parohia Sfinții Împărați Constantin și Elena.

Împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Ierarhul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de Vară amenajat în curtea bisericii.

Cei prezenți au avut ocazia să asculte un cuvânt de învățătură în care Chiriarhul a vorbit despre însemnătatea sfintei cruci în viața celor care doresc să se mântuiască.

La îndemnul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, s-au făcut demersurile bisericești pentru primirea unei copii a Crucii Sfântului Împărat Constantin cel Mare de la Mănăstirea Vatoped, Athos. Astfel,Părintele Stareț Efrem Vatopedinul a rânduit să fie inserată și o părticică din Lemnul Sfintei Cruci a Mântuitorului Hristos. Pentru binecuvântarea închinătorilor care pășesc în biserica Așezământului, spre tămăduire trupească și sufletească, parohia piteșteană a primit astăzi și un fragment din Moaștele Sfântului Efrem cel Nou de la Nea Makri, Grecia, au fost dăruite spre veșnică cinstire.

Astfel,  încă de la primele ore ale dimineții, foarte mulți credincioși au avut ocazia să se închine atât la copia Crucii Sfântului Constantin cel Mare cu o particică din Lemnul Sfintei Cruci, precum și la noua raclă ce adăpostește un mic fragment din moaștele Sf. Efrem cel Nou. Acestea au fost așezate astăzi lângă racla care adăpostește un fragment din moaștele Sf. Ierarh Nectarie, pe care parohia piteșteană o deține din anul 2020

Tot în această zi, Ierarhul a dorit să recompenseze activitatea doamnei ministru Simona Bucura Oprescu, fiică a Eparhiei Argeșului și Muscelului, care a primit medalia creștin ortodoxă ,, Sf. Mc. Filoteea”. Cu această ocazie au primit distincții și alte persoane care și-au arătat în timp sprijinul pentru activitățile religioase desfășurate în cuprinsul Eparhiei.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic  a primit în dar o icoană cu chipurile Sfinților Împărați Constantin și Elena, oferită de părintele paroh Robert Nicolae.

Lucrările la biserica Sfântului Nectarie au început în anul 2015 având la bază un proiect care cuprinde și o cantină socială.

Din anul 2019 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, slujbele au început să fie săvârșite în biserica, iar la demisol unde se amenajase un paraclis, spațiul a fost amenajat pentru un Centru After School, în anul 2020.

Din anul 2022, acest spațiu este acreditat de instituțiile statului și dat în funcțiune. Este utilat cu bucătărie, cameră de alimente, sală de mese, bibliotecă (1000 volume carte) și un corp special cu toate lucrările semnate de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic. Aici vin zilnic 20 de elevi cu rezultate foarte bune la învățătură,  proveniți din familii nevoiase,  servesc masa de prânz si o gustare la terminarea programului, își fac temele și sunt consiliați.

Close Menu