Deseori, auzim, după cum știm fiecare dintre noi, că tulburările de panică sunt răspândite peste tot, cu un procent apreciabil, și că la femei, această maladie se observă de șase ori mai frecvent decât la bărbați. Una din cauze ar fi predispozițiile ereditare. S-ar putea spune că tulburările de panică sunt din cauze de suprasolicitare nervoasă, de regulă, atacurile de panică au tendința să se repete, prezentând un sentiment foarte neplăcut și, uneori, înfricoșător, mai ales dacă ne temem de apariția acestei stări.
Trebuie să scăpăm de aceste gânduri și să ne autoîncurajăm și prin tratament, dar și prin rugăciune.
Care sunt semnele atacului de panică?
– accelerarea subită a ritmului cardiac;
– senzația de dificultate în respirație sau sufocare;
– durere sau disconfort în piept;
– greață sau disconfort în abdomen;
– amețeală;
– transpirație abundentă;
– tremur, senzație de „căldură” sau frisoane;
– senzația de amorțeală;
– teama de a pierde autocontrolul sau de a înnebuni;
– teama de moarte subită, toate acestea, pe rând apar și persistă 5-10 minute, ca pe urmă să dispară tot așa de repede, dacă nu ne speriem și nu ne panicăm inutil, chiar dacă avem astfel de încercări.
Medicina, în acest sens, ne asigură că această panică, de obicei, nu durează mai mult de 10-20 de minute și că trece de la sine, mai ales dacă, imediat, ne adresăm celor din jur să nu ne lase singuri.
Care ar fi terapia medicamentoasă a tulburărilor de panică?
Dacă luăm în considerare studiile din ultimii ani, vedem că cele mai bune rezultate se obțin prin utilizarea antidepresivelor de dată mai nouă, care alungă tulburarea de panică în sine, aceste antidepresive sunt bine suportate de către pacienți.
Așa am pățit și eu, atunci când am fost operat pe inimă, atacurile de panică au ținut o vreme îndelungată, crezând că nu voi mai scăpa niciodată. Trebuie să fim optimiști și să nu așteptăm ca să vină bolile peste noi, iar tratamentul să-l avem prescris numai de către medic și se face, obligatoriu, sub supravegherea sa atentă, fără ca să ne îndopăm cu medicamente recomandate de toți „farmaciștii” de ocazie!
Calinic Argeșeanul