În perioada 11-13 noiembrie 2024, la Chișinău, a avut loc Adunarea Generală a Federației Filantropia. Lucrările au început luni, 11 noiembrie cu Adunarea Consiliului de Administrație urmată de Adunarea Generală a Federației Filantropia și o recepție oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei.
Lucrările au fost prezidate de Părintele Consilier Ciprian Ion Ioniță, coordonatorul Sectorului Social Filantropic al Administrației Patriarhale și președintele Federației Filantropia.
Au fost prezentate activitățile derulate de Federația Filantropia în anul 2024, fiind listate proiectele implementate, precum: ”Campanie de prevenire și combatere a adicțiilor digitale în rândul copiilor din Sectorul 3”, finanțat de la bugetul local al Primăriei Sector 3, București, ”Ajută un bătrân să zâmbească”, finanțat de Kaufland România, ”Cursuri antitrafic pentru elevii seminariilor de teologie ortodoxă din Patriarhia Română” și ”Sprijinirea persoanelor afectate de inundații în 2024”, finanțate de organizația Internațională pentru Caritate Creștin-Ortodoxă (IOCC).
Pe agenda adunării generale au mai figurat cursurile de formare profesională pentru angajații organizațiilor membre, cu accent pe cursurile autorizate.
Un accent deosebit a fost pus pe progresul înregistrat în cadrul campaniei de strângere de fonduri ”Ajută un bătrân să zâmbească”, amintindu-se scopul acestui demers, și anume acela de dezvoltare a capacității Federației Filantropia de intervenție socială în beneficiul vârstnicilor din cuprinsul Patriarhiei Române.
Prin intermediul acestei campanii au fost sprijiniți, începând cu luna noiembrie a anului 2023 până în prezent, 963 de vârstnici vulnerabili.
Lucrările întrunirii Generale ale Federației au continuat cu aprobarea documentului Cod Etic al Federației Filantropia de către toți membrii, cât și cu bucuria aderării la statutul de membru al Federației a două organizații din domeniul social, „Asociația Filantropia Argeșului și Muscelului”, din cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului și „Asociația Filantropia Teleormăneană”, din cadrul Episcopiei Alexandriei și Teleormanului.
Au fost de asemenea planificate și următoarele două întruniri de lucru ale Adunării Generale, din 2025, respectiv în primăvară la Galați, la sediul organizației Asociația Filantropică Creştin-Ortodoxă „Sfântul Vasile cel Mare”, iar în toamnă la București, eveniment găzduit la sediul Federației.
Pe data de 12 noiembrie a avut loc Conferința „Familia sub protecția credinței: Un dialog interdisciplinar despre violența în familie”, în deschiderea căreia au luat cuvântul Preasfințitul Părinte Veniamin – Episcopul Basarabiei de Sud, Părintele Consilier Ciprian Ioniță – Președintele Federației Filantropia și Neli Lelenco – șefa secției de formare profesională și suport metodologic în cadrul Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie din Republica Moldova.
În continuarea evenimentului s-au discutat teme esențiale pentru sprijinirea victimelor violenței și pentru întărirea valorilor familiale, susținute de invitați precum Jānis Mažeiks – Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Dominika Stojanoska – reprezentanta UN Women Moldova, sociologi, psihologi și preoți.
Lucrările au continuat cu ateliere de lucru pe teme precum „Rolurile de gen în tradiția ortodoxă și impactul asupra vieții de familie / Cutume asociate eronat Bisericii Ortodoxe”, „Prevenirea violenței domestice prin consilierea spirituală” și „Rolul preoteselor în comunitate”, sub coordononarea Pr. Nicolae Crețu – Consilier Social al Mitropoliei Basarabiei.
Adunarea Generală a Federației Filantropia s-a încheiat pe 13 noiembrie cu o vizită la serviciile sociale ale Misiunii Diaconia a Mitropoliei Basarabiei printre care Centrul Multifuncțional Sf. Ana, Apartamentul Social și Centrul Maternal, urmată de o ședință dedicată activității consilierilor sociali din cadrul Patriarhiei Române.
Activitatea Federația Filantropia reflectă angajamentul Bisericii Ortodoxe Române de a sprijini inițiativele sociale și de a răspunde nevoilor comunităților aflate în dificultate.
Sursa foto: Misiunea Socială “Diaconia”