… cu privire la intenția de a implementa proiectul de investiție intitulat: „Consolidare, restaurare și punere în valoare a construcțiilor din corpul Ansamblului Curtea Domnească, Curtea de Argeș, corpurile C1, C2, C3, C4, C5, C6, str. Negru Vodă, nr. 2, municipiul Curtea de Argeș, județul Argeș”
Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cu sediul social în Bulevardul Basarabilor, nr. 23, municipiul Curtea de Argeș, județul Argeș, are în curs de pregătire un proiect de investiție „Consolidare, restaurare și punere în valoare a construcțiilor din corpul Ansamblului Curtea Domnească, Curtea de Argeș, Corpurile C1, C2, C3, C4, C5, C6, Str. Negru Vodă, nr. 2, Municipiul Curtea de Argeș, Județul Argeș”, proiect ce urmează a se depune spre finanțare prin Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, Prioritatea 6 – O regiune atractivă, Operațiunea PRSM/ID/5/6/5.2/B – Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul cultural și a patrimoniului natural în regiunea Sud-Muntenia.
O Fișă de prezentare a proiectului care conține inclusiv aspecte tehnice este disponibilă mai jos.
FIȘĂ CADRU PREZENTARE PROIECT
I. DATE GENERALE
– titlul proiectului: Consolidare, restaurare și punere în valoare a construcțiilor ansamblului Curtea Domnească – corpurile C1, C2, C3, C4, C5, C6, str. Negru Vodă, nr. 2, municipiul Curtea de Argeș, județul Argeș
– amplasamentul (judeţul, localitatea, strada, numărul): str. Negru Vodă, nr. 2, mun. Curtea de Argeș, jud. Argeș
– monumentele istorice vizate prin proiect:
1. Biserica “Sf. Nicolae” – Domnesc – cod L.M.I. AG-II-m-A-13647.01
2. Turnul de poartă al incintei bisericii (fosta clopotniță) – cod L.M.I. AG-II-m-A-13647.04
3. Ruine zid de incintă al primei biserici – cod L.M.I. AG-II-m-A-13647.06
4. Zid de incintă al Bisericii – cod L.M.I. AG-II-m-A-13647.07
– solicitant: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului
– obiectivul general al proiectului: impulsionarea dezvoltării locale durabile a municipiului Curtea de Argeș și a județului Argeș și câștigarea unei poziții importante în ierarhia destinațiilor preferate pentru turism, prin reducerea la forma, structura și stilul inițial a celei mai vechi ctitorii voievodale din Țara Românească, generând astfel puternice efecte economice, sociale și culturale în întreaga regiune Sud Muntenia.
– obiectivele specifice ale proiectului: 1) restaurarea și consolidarea a 4 clădiri monument istoric ce fac parte din Ansamblul Curtea Domnească și 2) promovarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Curtea Domnească.
II. TIPUL DE INTERVENȚIE
– tipul lucrărilor ce se vor efectua la construcţii reprezentând monumente istorice: lucrări de consolidare și restaurare, modernizare instalații, utilaje și echipamente cu montaj și dotări etc rezultate ca fiind necesare din studiile de specialitate
– intervenții asupra componentelor artistice exterioare: da /nu
– intervenții asupra componentelor artistice interioare: da /nu
– categoria și clasa de importanță:
Categoria de importantă: “B” – “Construcții de importanță deosebită” (Anexa 3, cap. II – Categorii de importanță – H.G. nr. 766/1997)
Clasa de importantă: “II” – “Clădiri din patrimoniul național” (tabel 4.2. din Cod de Proiectare Seismică – Partea I – Prevederi de Proiectare pentru Clădiri – P 100 -1/2006”)
III. DATE CARACTERISTICE PRIVIND AMPLASAMENTELE ŞI CONSTRUCŢIILE
III. 01. CARACTERISTICILE AMPLASAMENTULUI
– încadrare în localitate și zonă: Ansamblul Curții Domnești este amplasat în partea centrală a municipiului Curtea de Argeș, pe str. Negru Vodă, nr. 2, Curtea de Argeș, județul Argeș.
– descrierea terenului (parcelei):
-
suprafață (mp), formă, dimensiuni: Forma Incintei Voievodale este aproximativ rectangulară, în timp ce Incinta Bisericii este de tip neregulat, având latura de nord de cca. 30m si latura de vest de cca. 46m. Suprafața terenului este de 1.737,00mp.
-
vecinătăți, căi de acces public:
-
La nord – proprietate privată
-
La sud – domeniul public, municipiul Curtea de Argeș (parcare publică, scuar)
-
La est – domeniul public, municipiul Curtea de Argeș (strada Negru Vodă)
-
La vest – domeniul public, municipiul Curtea de Argeș, Curtea Domnească
-
particularități topografice: Terenul care formează incinta bisericii este delimitat de vecinătăți (mai puțin latura vestică unde se învecinează cu incinta voievodală a Curții Domnești) printr-un zid de incintă. Terenul este amplasat mai sus față de strada Negru Vodă cu cca. 50cm – 1m pe latura de sud și până la 1,50m pe latura de est. Astfel, zidul de incintă este concomitent și zid de sprijin al ternului denivelat. Interiorul incintei ansamblului este relativ orizontal. Conform ridicării topografice, cota 0.00 a bisericii corespunde cotei +428,47.
– condițiile de amplasare și de realizare ale construcțiilor conform:
-
Reglementărilor Regulamentului General de Urbanism, aprobat prin HG nr 525/1991
-
Avizul Ministerului Culturii: nr. 50/M/2023
III. 02. CARACTERISTICILE CONSTRUCȚIILOR:
Ob.1. BISERICA “SF. NICOLAE” – DOMNESC [C1] – cod LMI AG-II-m-A-13647.01
Funcțiunea: Construcții administrative și social culturale cu destinația de clădire de cult
Dimensiunile generale (gabarit): 23,60m lungime x 14,63m lățime
Suprafata construită: 329,00mp
Suprafata construită desfășurată: 329,00mp
Regim de înalțime: Parter (parter înalt)
H max streașină:10,90m (de la CTA – trotuar)
H max coamă: 13,33m (de la CTA – trotuar)
H max turlă: 22,40m (de la CTA – trotuar)
Ob.2. TURNUL DE POARTĂ AL INCINTEI BISERICII (FOSTA CLOPOTNIȚĂ) [C4] – cod L.M.I. AG-II-m-A-13647.04
Functiunea: Construcții administrative și social culturale cu destinația de clopotniță
Dimensiunile generale (gabarit): 8,10m x 6,36m
Suprafata construită: 47,00mp
Suprafata construită desfășurată: 47,00mp
Regim de înalțime: Parter+pod
H max streașină: 6,40m
H max coamă: 10,05m
Ob.3. ZIDUL DE INCINTĂ AL BISERICII [C5] și [C6] – cod L.M.I. AG-II-m-A-13647.07
Functiunea: Construcții administrative și social culturale – împrejmuire și zid de sprijn
Dimensiunile generale (gabarit): [C5]: 16,08m lungime x ~0,62m lățime
[C6]: 97,20m lungime x ~0,70m lățime
Suprafața construită: corp [C5] Sconstr = 10,00mp
corp [C6] Sconstr = 69,00mp
H: variabil între 1,50m și 2,75m
Ob.4. RUINE ZID DE INCINTĂ AL PRIMEI BISERICI [C2] – cod L.M.I. AG-II-m-A-13647.06
Funcțiunea: Construcții administrative și social culturale – vestigii arheologi
Dimensiunile generale (gabarit): se înscriu într-un drepunghi cu dimensiunile 32,00m x 26,00m
Suprafața construită: 96,00 mp
H: 0,10 m deasupra pământului
Ob.5. LUCRARI CONEXE – RUINE FOSTA CHILIE [C3]
Functiunea: vestigii arheologice
Dimensiunile generale (gabarit): se înscriu într-un drepunghi cu dimensiunile 15,00m x 10,00m
Suprafața construită: 48,00mp
H: variabil intre 0,24-0,26m, 0,40m, 0,80m deasupra terenului
Ob.5. LUCRĂRI CONEXE – AMENAJARE INCINTĂ
Amenajare alei, spații verzi
IV. SINTEZĂ PROIECT
I. Consolidarea și restaurarea obiectivelor de patrimoniu cultural: Biserica “Sf. Nicolae” – Domnesc, Turnul de poartă al incintei bisericii (fostă clopotniță), Zid de incintă al bisericii și Ruine zid incintă al primei biserici, la care se adaugă lucrări conexe, respectiv intervenții la ruine fostă chilie și lucrări de amenajări exterioare
Ob.1. BISERICA “SF. NICOLAE” – DOMNESC [C1] – cod LMI AG-II-m-A-13647.01
Consolidare: plombări ale zidăriei din piatră și cărămidă; injectări, matări și cămășuieli locale ale fisurilor în arce, bolți și ziduri; lucrări de consolidare a corpului bisericii prin realizarea unui sistem de bare ø28 BST500C înglobate în galerii forate vertical ø 100 etc; Restaurare: reabilitarea paramentului din piatră și cărămidă; tratament consolidant/ hidrofobizant/biocidant aplicate paramentului din piatră și cărămidă; refacerea trotuarului de garda; restaurarea tâmplăriei metalice (ușă, ferestre) și a grilajelor; refacerea învelitorii, refacerea sistemului de jgheaburi și burlane; refacerea pardoselii, cu realizarea stratificației aferente; se prevede sistem de incălzire în pardoseală etc; Intervenții la componente artistice – pictura murală și la componente artistice – elemente litice.
Ob.2. TURNUL DE POARTĂ AL INCINTEI BISERICII (FOSTA CLOPOTNIȚĂ) [C4] – cod L.M.I. AG-II-m-A-13647.04
Consolidare: plombări ale zidariei din cărămida; injectări, matări și cămășuieli locale ale fisurilor în arce, bolți și ziduri; consolidarea turnului prin realizarea unui sistem de bare ø22 BST500c înglobate în galerii forate vertical ø100; realizarea unui planșeu nou de beton armat peste cota boltii din zidarie existentă etc; Restaurare: lucrări pentru îndepărtarea umidității ascensionale; lucrări pentru eliminarea sărurilor de la suprafață zidăriilor; restaurarea elementelor decorative existente (cornise, profilaturi, bosaje și ornamente decorative) cu verificarea și eventual refacerea ancorării lor; refacerea șarpantei, din lemn, si a învelitorii, din tablă de cupru etc
Ob.3. ZIDUL DE INCINTĂ AL BISERICII [C5] și [C6] – cod L.M.I. AG-II-m-A-13647.07
Consolidare: plombări ale zidăriei din cărămidă sau piatră și refacerea rostuirii; injectări, matări și cămășuieli locale ale fisurilor; realizarea unei centuri din b.a. la partea superioară a zidurilor, ancorată de zidăria existentă cu dornuri, placată pe ambele fețe etc; Restaurare: refacerea trotuarului de gardă, etanș, din lespezi de piatră, către interiorul incintei; restaurarea crucii din piatră încastrate în zidărie etc
Ob.4. RUINE ZID DE INCINTĂ AL PRIMEI BISERICI [C2] – cod L.M.I. AG-II-m-A-13647.06
– minime intervenții de reabilitare a zidului de incintă al primei biserici: de tipul curățare, completări, tratamente specific, asiza impermeabila, de protectie etc.
Ob.5. LUCRARI CONEXE – RUINE FOSTA CHILIE [C3] + AMENAJARE INCINTĂ
– sistematizarea verticală a terenului din incintă; reabilitarea aleilor pietonale din interiorul incintei; reabilitare ruine fostă chilie, corp [C3], respectiv intervenții minime de curățare, completări, tratamente specifice; lucări de amenajare incintă – amenajare alei, spații verzi etc
Insatalații sanitare (instalații de canalizare pluvială și de stingere incendiu), Instalații termice, instalații electrice curenți slabi și curenți tari inclusiv instalații de date-voce, sonorizare, antiefracție, detecție și semnalizare incendiu și supraveghere video TCI (interior Ob.1. Biserica “Sf. NICOLAE” – Domnesc și exterior).
II. Promovarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Curtea Domnească prin diverse activități de informare și publicitate, activități de promovare (inclusiv digitizare obiective de patrimoniu cultural)
Orice alte informații și/sau propuneri legate de proiect se pot solicita/transmite până la data de 15.10.2023, la următoarele date de contact:
B-dul. Basarabilor, nr. 23, cod:115300, municipiul Curtea de Argeș, județul Argeș Tel./Fax: 0348401956 E-mail: episcopiaargesului@yahoo.com/arhiepiscopiaargesului@gmail.com