Skip to main content


Mi-a fost mai greu să admit că un savant, un om de știință pe o anumită specialitate, poate avea și „abordări practice”. Doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române m-au uimit: Patriarhul Iustin Moisescu și Patriarhul Daniel!

 

N-am crezut că Patriarhul Iustin poate să fie tot atât de tenace să cuprindă problemele de arhitectură, restaurări monumente și dibăcie administrativă. Totul ca la carte! A excelat ca la carte, ajungând savant Teolog, a excelat și în „abordări practice”, tot cu atâta strălucire. De asemenea, ucenicul său, am putea spune – a aprobat ca să se desăvârșească la studii înalte în România și străinătate, Patriarhul Daniel, se aseamănă, aproape întru totul cu Patriarhul Iustin. L-am măsurat și l-am cântărit bine pe acest Patriarh contemporan, care a pus vârf, cu edificarea Catedralei Naționale a Patriarhiei Române. Sunt bucuros pentru aceasta și ne plecăm fruntea în fața acestui geniu eclesiastic și, cu mulțumire pentru toți care l-au ajutat, clerici și laici, la o asemenea capodoperă.

Cam se apropie și savantul Alexandru Ciurea, ca director al Spitalului Bagdasar-Arseni, care, prezentând un proiect Ministrului Sănătății, Hajdu Gabor, în anul 1999, a fost bucuros să aprobe un Centru de Excelență în Neurologie și Neurochirurgie. Panglica s-a tăiat în anul 2005, cu toate testările posibile care sunt în România.

Savantul Alexandru Ciurea, scrie: „Ministerul Sănătății, care colabora cu firme de vârf în domeniul medical, prin ministrul Hajdu Gabor, se exprima: „Vă rog, aparatură la cel mai înalt  nivel european”, aducându-se o perlă, aparatul de Gamma-Knife: Gamma-Knife Surgery, șoc total, întrucât în momentul acela, de la Viena până la Istanbul nu exista altă unitate similară”…după o vreme, Clinica a pornit, s-a tăiat panglica, în prezența Ministerului Sănătății de la acea dată, domnul ministru Mircea Cinteză. Toată lumea a fost de acord cu acest Centru de Excelență, toată lumea medicală a realizat valoarea Centrului de Excelență și importanța acestuia pentru România, neavând niciun concurent în clipa respectivă. Mai existau două sau trei institute de cardiologie în țară, dar nimic pe neurochirurgie. Exista și un Institut de Neurologie.”

Și așa ne putem bucura de darul Duhului Sfânt, care inspiră geniile omenești întru abordări practice!

Calinic Argeșeanul